Istra: Brodovlasnici otkazuju narudžbe, radnici beže u Irsku, računi blokirani

Dugogodišnji gradonačelnik Rijeke Gojko Oberstnel danas je rekao: “Situacija nije ni malo simpatična“, a Grupi brodogradilišta Uljanik, u koju spada i riječki 3. maj, brodovlasnici su u toku 24 sata otkazali četiri naručena broda, a račune im je blokirala čak i Hrvatska elektroprivreda.

Otkazivanje samo jednog broda, hrvatsku državu, koja je za posao dala garancije, će koštati 37 miliona evra, javio je HRT sa lica mesta.

Izveštač hrvatske državne televizije tvrdi da su u ugovorima o gradnji 15 brodova, sklopljenim od početka godine, projektovani samo gubici.

Najstručnija radna snaga ubrzano napušta dva brodogradilišta u haosu – od početka poslednjeg štrajka otišlo ih je 130, a od početka godine 250, uglavnom u pravcu Irske.

Sindikati riječkog 3. maja traže izdvajanje iz Grupe Uljanik i da im pulsko brodogradilište vrati njihove pare prelivene u Pulu u vidu pozajmice.

Kad su sve ekonomske i političke mere propale, uobičajeno na scenu, kao poslednja linija odbrane, stupa policija, pa je takav slučaj i u istarskim brodogradilištima – u potrazi za nestalim parama u Uljanik je ušla policija.

Tu se drama ne završava: Uljanik za sobom vuče širok krug svojih dobavljača…

Ne može ni bez političkog obračuna. Da li je katastrofa istarskih brodogradilišta katastrofa ključne istarske političke stranke Istarskog demokratskog sabora (tvrdoglavo gradjanske orijentacije) i kraj poznatov istarskog političara s novom karijerom u Evropi Ivana Jakovčića? Jakovčiću, koji je već objavio da se na sledećim evropskim izborima neće kandidovati, prigovara se da se propast brodogradilišta odlično uklapa u njegov turistički koncept Istre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com