Ivan Zvonimir Čičak: “Za dom spremni” je fašistički pozdrav, ali nije nezakonit

Predsednik Hrvatskog heksinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak izjavio je za splitsku „Slobodnu Dalmaciju“ da je pozdrav „Za dom spremni“ kompromitovan i kontaminiran istorijski i ne bi ga trebalo koristiti ni u jednom obliku, ali se za njegovu upotrebu ne mogu izricati kazne jer ne postoji zakon koji ga sankcioniše.

A zakona nema, rekao je Čičak, jer bi se onda morao doneti zakon o zabrani komunističkih simbola!

„Što se tiče ‘ZDS’, ponovit ću  po ko zna koji put stajalište Hrvatskog heksinškog odbora za ljudska prava, da je to isključivo i jedino pozdrav ustaškog pokreta. Njega je osobno osmislio Ante Pavelić, a što je izrekao u intervjuu Vinku Nikoliću u emigraciji, a to je prenio i Ivo Banac u jednoj svojoj kolumni. Sve drugo su priče za malu decu”, rekao je Čičak.

„Pozdrav ZDS u upotrebu se vratio 90-tih godina u Hrvatskoj stranci prava, odnosno njenom vojnom krilu HOS, koja je bila klasična fašistička falanga sa svojom privatnom vojskom. Bili su naoružani, pozdravlja li su uzdignutom desnicom, na zidovima im je visila slika poglavnika Ante Pavelića. Tako je nastao HOS, nastavio je Čičak.

 

„A konačno, tadašnji predsjednik HSP Anto Djapić je govorio da oni zapravo  uzdignutom rukom mjere visinu kukuruza. Stvari moramo postaviti jasno:taj pozdrav je kompromitiran i kontaminiran povijesno i on se više u nijednom obliku nebi trebao koristiti u Hrvatskoj… To je stav HHO i mene osobno“, zaključio je Ivan Zvonimir Čičak.

Ali, rekao je on, sve dok se o tome ne donese zakon pozdrav „Za dom spremni“ ne može se zabranjivati.

„To je pitanje civilizacijskog odnosa, ali to nema veze sa zakonom. Donesimo zakon, ali u tom slučaju, u skladu sa preporukama europskih institucija, morali bismo donijeti i zakon o zabrani komunističkih simbola“, rekao je Čičak.

I da bude sasvim jasno:

„Korišćenje ZDS jest, znači, za sada legalno, ali ne znam koliko je legitimno. Sa povijesnog i civilizacijskog stajališta, njegov je ekvivalent pozdrav ‘Sieg heil’. Ako smo se spustili na razinu upotrebljavanja eminentno fašističkih simbola, onda je naša budućnost zabrinjavajuća“, rekao je Ivan Zvonimir Čičak za „Slobodnu Dalmaciju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com