Izabrani novi gradonačelnici Severne Mitrovice i Podujeva

U nedelju su na Kosovu i Metohiji održani vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva, a pošto su dosadašnji gradonačelnici ta dva mesta Goran Rakić i Agim Veliju dobili funkcije u Vladi Kosova.

Prema preliminarnim rezultatima, koje je objavila Centralna izborna komisija, za gradonačelnika Severne Mitrovice sa 89,86% glasova izabran kandidat Srpske liste Milan Radojević. Na izborima je gladalo oko 39% birača.

Za gradonačelnika Podujeva, takođe prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, izabran je kandidat Pokreta Samoopredeljenje Špejtim Bulići, koji se toj političkoj grupaciji pridružio prošle godine pošto je napustio Demokratsku ligu Kosova. On je dobio 51,64% glasova. Na izbore je izašlo 40,51% birača.

Ukoliko ovi rezultati postanu konačni, Demokratski savez Kosova će posle 20 godina izgubiti vlast u Podujevu, opštini koja se smatrala uporištem te stranke, izveštava Koha.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ocenio je nedeljne izbore referendumskim.

„Ovo nisu samo izbori, ovo što se danas dogodilo je referendum, ne samo večeras nego i ubuduće na Kosovu će biti više referenduma nego izbora“, citira Kurtija Reporteri a prenosi Kosovo-online.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com