Izbor šefa EK: Bojko Borisov trguje u ime istočne Evrope?

Nemačka kancelarka Angela Merkel se oko kompromisnog kandidata za šefa Evropske komisije dogovorila čak i s propalim kandidatom Manfredom Veberom, ali nije s Viktorom Orbanom, Bojkom Borisovim i Andrejem Plenkovićem, a to znači da se ona i ambiciozni evropski gubitnik Emanuel Makron nisu dogovorili ni sa kim.

Za dogovor oko ličnosti na najvišoj evropskoj funkciji potrebna je formalno saglasnost 21 države-članice, koje moraju predstavljati bar 65% stanovništva EU.

Ali samo 65% je premalo da bi se izbegle unutrašnje napetosti, izjavila je nemačka kancelarka, a da se izborom ide protiv cele Višegradske grupe ili Italije, to pak ne dolazi u obzir.

Pri takvom stanju stvari, narednih dana, a manje verovatno sati, evropska vrhuška kreće u trgovinu s istočnom Evropom, koju po svemu sudeći predstavlja bugarski premijer Bojko Borisov.

On je, kako prenosi Welt, objavio video snimak pregovora s kompromisnim kandidatom Holandjaninom Fransom Timermansom, vodjenih u bugarskoj ambasadi u Briselu.

Snimak, prenosi Velt “traje tri minuta i, obojica su zavaljeni u teške kožne fotelje, Borisov kaže Timermansu da je kompromis moguć, Manfred Veber može da dobije parlament, a vi da preuzmete komisiju“.

„Izvrsno“, kaže Timermans.

„Ali vi znate šta je za nas važno“, kaže Borisov.

I onda podseća, prenosi Velt, da je Bugarska za ukidanje EU-kontrolnog mehanizma za reformu pravosudja i borbu protiv korupcije, kao i da zahteva prijem u Šengen zonu bez graničnih kontrola.

Timermans na to kaže da je uvek s Borisovim bio „direktan i pošten“ i da je „uvek iskazivao divljenje za ono što vi činite u borbi s organizovanim kriminalom“.

A onda se Timermans nečega setio, pogledao je u kameru i rekao: „Nisam siguran da je sve ovo trebalo da snimamo“.

Pa više i nisu. Tako da smo ostali uskraćeni za informaciju da li su i šta istrgovali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com