Izbori u Belorusiji: Hoće li biti novog majdana?

U Belorusiji se danas održavaju izbori za predsednika te države na kojima učestvuje pet kandidata, pošto su dvojica pritvorena, a jedan je umakao u Rusiju.

Od pet kandidata dve su žene, najmlađi kandidat je privatni preduzetnik Sergej Čerečenj, 1985. godište, a najstariji aktuelni beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, 1954. godište.

plakat

Izbori se očekuju s velikim interesom, naročito u najbližem komšiluku Belorusuje, jer se i očekuje i priželjkuje da ih beloruska opozicija ne prizna.

Devet organizacija za istraživanje javnog mnenja dobilo je dozvolu Centralne izborne komisije da vrše predizborne ankete, ali komentatori van Rusije tvrde da medju njima nema nijedne nezavisne sociološke organizacije tako da se dosad objavljenim rejtinzima kandidata ne poklanja vera.

Stručnjaci za ta pitanja, kakav je direktor ruskog Levada centra Lav Gudkov, smatraju da bi se na osnovu postizbornih izlaznih anketa moglo zaključiti koliko su u pravu protivnici, koji tvrde da će Lukašenko izbore pokrasti, ali, kaže Gudkov, teško da će nezavisne izlazne ankete biti dozvoljene. On veruje da će pokazatelj biti i broj ljudi, koji će, po objavi rezultata, izaći na ulice da protestuju, ali napominje da je za to potrebna organizacija.

Gudkov u izjavi za Moskovski komsomolac procenjuje da stvarna podrška Lukašenku iznosi izmedju 28 i 35%, ali ne navodi na čemu tačno bazira tu procenu.

Taj list iz Minska javlja da su tamošnji mrežni operateri, tržni centri i hoteli obavešteni da će danas u glavnom gradu i okolini biti u prekidu mobilne, Internet pa i fiksne telefonske veze.

Pozivajući se na broj pristalica okupljenih na mitinzima, mediji insistiraju da je Svetlana Georgijevna Tihanovskaja (1982) ozbiljna pretnja Aleksandru Lukašenku koji se za predsednika Belorusuje kandiduje šesti put, pošto je na toj funkciji proveo 26 godina. Predugo zadržavanje na tom mestu je glavni prigovor koji mu se stavlja. A glavna okolnost, koja njegov položaj otežava, činjenica je da nije po volji ni Zapadu ni Rusiji, ali Rusija bi, naročito posle nedavnog hapšenja 33 ruska državljanina ali ne samo zbog toga, volela da ga vidi na kolenima, ali ne i potučenog do nogu.

Ruski list Komersant je, povodom današnjih izbora, objavio poređenje glavnih pokazatelja stanja u Belorusiji 1994. godine, kad je Lukašenko došao na vlast, i 2020. godine.

Istini za volju, u Belorusiji je u tom periodu smanjen broj stanovnika i broj krompira, ali je smanjen i broj zatvorenika (na svakih 100.000 stanovnika) kao i broj vojnika. Prosečno trajanje života produženo je za skoro šest godina na 74,5 godine, za 9.500 na 39.500 je povećana proizvodnja traktora, a za skoro 2 miliona litara povećana je proizvodnja mleka.

Bruto društveni proizvod je porastao sa 15,15 milijardi dolara na 62,57 milijardi, ali su drugi rasli brže, pa je Belorusija, država poznata po dobrim putevima, čistoći i kvalitetnoj hrani, po BDP-u pala sa 69. na 77. mesto u svetu.

Svetlana Tihanovskaja, po obrazovanju nastavnica engleskog i nemačkog jezika, dosad se nije bavila politikom. Ali kad je njen muž bloger Sergej Tihanovskij uhapšen i sprečen da se kandiduje, ona je uskočila u igru ne samo kao njegova zamena, nego kao zamena još dvojice iz igre eliminisanih kandidata. Glavna i jedina sigurna tačka njenog programa je da Lukašenko treba da ode. A kad je već pitaju, ona je da Belorusija ostane suverena država, a što se Krima tiče rekla je da zna da je poželjno reči ovako: „Pravno je ukrajinski, stvarno je ruski i – ne mučite me više“.

Pošto je šefica njenog izbornog štaba juče po drugi put privedena, Tihanovskaja je sinoć napustila svoj stan i za svaki slučaj se sklonila na za javnost nepoznatom mestu.

Pravo glasa ima 6.844.932 gradjanina Belorusije od ukupno oko 9.470.000 stanovnika. Belorusi su prvi put imali pravo da glasaju i pre zvaničnog dana za glasanje, i to pravo je, prema zvaničnim podacima, iskoristila trećina gradjana s pravom glasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com