#Izbori2017: Prvi put posle 14 godina bez žena!

Političke stranke, pokreti i grupe gradjana u Srbije pale su na ispitu jednakosti polova kada su ovogodišnji predsednički izbori u pitanju.

Za razliku od 2012. godine, kada su medju 12 predsedničkih kandidata bile i dve žene – Jadranka Šešelj i Danica Grujičić, ove godine ih medju 11 kandidata nema.

Šešeljeva, koju je predložila Srpska radikalna stranka, i Grujičićeva, kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza, na tim izborima su osvojile 147.793 (3,78%), odnosno 30.602 glasa (0,78%).

I 2008. godine su žene imale kandidatkinju za predsednika. Tada je Milanka Karić, ispred Pokreta snaga Srbije, dobila 40.332 glasa, odnosno 0,98 odsto.

Interesantno je da su i Jadranka Šešelj i Milanka Karić kandidatkinje bile praktično umesto svojih muževa, Vojislava i Bogoljuba, koji su u vreme tih izbora bili van Srbije. Šešelj na sudjenju u Haškom tribunalu, a Karić u Rusiji, dok su za njim tragali pravosudni organi u Srbiji.

I na izborima za predsednika, a tada je bilo moguće i predsednicu, Srbije 2004. godine bilo je kandidatkinja. Jedinstvena Srbija kandidovala je Ljiljanu Arandjelović, dok je princezu Jelisavetu Karadjordjević kandidovala Grupa gradjana „Za lepšu Srbiju“.

Arandjelovićeva je tada osvojila 11.796 glasova (0,38%), a Karadjordjevićeva 62.737 (2,01%).

Pre ove godine, poslednji put na predsedničkim izborima u Srbiji nije bilo žena na biračkim listićima 2003.  godine. Tada, na ispostaviće se trećim uzastopnim neuspelim izborima zbog nedovoljnog broja izašlih birača, bilo je šest kandidata: Radoslav Avlijaš (Demokratska stranka Otadžbina), Velimir Ilić (Nova Srbija), Dragoljub Mićunović (Demokratska stranka), Tomislav Nikolić (Srpska radikalna stranka), Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka) i Dragan S. Tomić (Socijalistička narodna stranka). Doduše, istini za volju, tada je Nataša Mićić, kao predsednica Skupštine Srbije, bila vršilac dužnosti predsednice Republike Srbije.

Računica je jasna – posle 14 godina kakve-takve zastupljenosti žena na predsedničkim izborima u Srbiji, ove godine ih neće biti. Da li zbog loših rezultata koje su ostvarivale na prethodnih izborima ili zbog nečeg drugog, nejasno je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com