Izduvali se: Nemački sud odložio odluku o proterivanju automobila

Savezni upravni sud u Lajpcigu objavio je da će 27. februara, a ne danas, objaviti svoju odluku o tome da li nemački gradovi mogu da uvedu zabranu ulaska automobila u odredjene gradske zone u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha ili se ovlašćenje za to tek mora propisati saveznim propisom.

Odlaganje odluke, koja je očekivana s velikim uzbudjenjem u Nemačkoj, sud je obrazložio pravnom raspravom, koja je trajala duže nego što se očekivalo, i potrebom za „temeljnim konsultacijama“.

Niz nemačkih gradova, medju njima Štutgart i Hamburg, uveli su zabranu ulaska dizelaša u najzagadjenije centralne gradske zone.

Na tužbu Deutsche Umwelthilfe-a, pokrajinski sudovi su već odlučili da gradovi na to imaju pravo. Na ovu odluku pokrajinskih sudova žalile su se pokrajine Severna Rajna Vestfalija i Baden Virtemberg. Zanimljivo da su u Baden Birtembergu na vlasti Zeleni.

Čak u 70 gradova Nemačke kvalitet vazduha pada ispod propisanog evropskim direktivama. Krše se direktive o maksimalno dopuštenim vrednostima azot-dioksida, a za 60% izmerenih veličina odgovornim se drži saobraćaj, pre svega automobili sa dizel motorom ispod Euro 5 standarda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com