Izgoreše australijske šume i koale, gde su Makron i Greta?

Nemačka televizija je sinoć objavila da se pretpostavlja da je u požarima, koji pustoše Australiju od avgusta prošle godine, smrt našlo oko milijardu životinja, ptica, reptila medju kojima mnoge pripadaju retkim vrstama, koje izumiru.

Prema zvaničnim podacima izgorelo je ukupno 8,5 miliona hektara šume, sva šuma na istočnoj obali Australije, poginulo je do sada 28 ljudi, a procenjuje se da je vatra progutala bar 80% koala. I od ono preostalih divnih životinjica, procenjuju veterinari, najmanje jedna trećina neće moći da bude spasena.

Za razliku od požara u brazilskom delu Amazonije i požara u sibirskoj tajgi, zbog požara u Australiji i njihovih ekoloških posledica mnogo se nije u svetu zabrinuo niko, ni Emanuel Makron, ni Greta Turnberg, ni svetski ekološki pokreti, ni medjunarodne institucije.

U kritici držanja australijskog premijera Skota Morisona zbog požara čiji dim je stigao do Južne Amerike nije se otišlo dalje od asocijacije na turistički spot, koji je napravljen u vreme kad je on rukovodio australijskom turističkom službom. Kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, u tom spotu je navedeno sve najbolje što Australija pruža turistima, a na kraju iz mora izranja lepotica i pita: “A gde si dođavola ti?”.

Skot Morison je bio na Havajima na odmoru. Sad se izvinjava i priznaje da su klimatske promene krive za sve, pa i za australijske požare, što je zaštitnik industrije uglja do sada negirao. Samo da nije on.

Liberalna partija Skota Morisona na vlast je došla posle pobede na parlamentarnim izborima održanim u maju prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com