Japan u recesiji

Japan je, neočekivano, upao u recesiju u trećem tromesečju ove godine. BDP treće svetske ekonomije pao je za 0,4 odsto u periodu od jula do kraja septembra ove godine, prenosi britanski list Gardijan.

Japanska Vlada je saopštila da se njena ekonomija smanjuje za 1,6 odsto na godišnjem nivou, što je jako loš rezultat s obzirom da su ekonomisti predviđali rast od 2 odsto.

Kako tvrdi Gardijan, na ekonomiju Japana loše utiče pad rasta BDP-a Kine i ukrajinska kriza, koja unosi nesigurnost na svetska tržišta.

Japanski mediji očekuju da će njihov premijer Šinzo Abe odustati od najavljenog povećanja, sa 5 na 8 odsto, poreza na prodaju, nakon što su rezultati pokazali da aprilsko povećanje PDV-a, prvo posle 17 godina, nije dalo željene rezultate.

Analitičari očekuju da će Abe uskoro raspisati prevremene izbore, kako bi svojoj Liberalno-demokratskoj partiji i koalicionom partneru stranci Koeito obezbedio novi četvorogodišnji mandat. Istraživanja pokazuju da je podrška Abeu pala za poslednjih mesec dana sa 48 na 40 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com