JAT je opet naš: Ethihad odlazi iz Srbije?

Vlasnički udeo Republike Srbije u aviokompaniji Air Serbia (YU/ASI) povećan je sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Ethihad Airways-a smanjen sa 49 na 18 posto, objavio je portal aviatica.rs.

Odlukom skupštine akcionara akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Air Serbia broj 265-185 od 17. decembra 2020. povećan je osnovni kapital društva novim ulozima, preko izdavanja običnih akcija akcionaru, Republici Srbiji, navodi taj portal.

Izdato je 11.757.730 običnih akcija nominalne vrednosti po 1.000 dinara, što je ukupno 11,75 milijardi dinara ili 100 miliona evra.

Toliko je, naime, Republiku Srbiju koštala ova dokapitalizacija obavljena na zahtev kompanije Air Serbia upućen 1. decembra Vladi Srbije za povećanjem kapitala radi otklanjanja poremećaja u poslovanju prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti Covid-19.

Vlada Srbije je 3. decembra donela zaključak kojim se ovaj zahtev usvaja i odobrava zaključivanja Ugovora o dodeli državne pomoći.

Ovaj zaključak, podseća aviatica.rs, zasnovan je na uredbi Vlade Srbije od oktobra 2020. kojom se predvidjaju mere dokapitalizacije privrednih subjekata pogodjenih pandemijom.

Inače, aviatica.rs je ranije objavila da je Ethihad Airways doneo odluku o trajnom ukidanju direktnog leta Abu Dabi – Beograd i obustavljanju svih komercijalnih aktivnosti u Srbiji.

„Letovi izmedju dva grada su iznenada potpuno povučeni iz rezervacionih sistema početkom decembra, a još krajem novembra je doneta odluka o zatvaranju predstavnistva kompanije u Beogradu, kada je otkazan zakup prostorija na beogradskom aerodromu“, objavio je portal aviatica.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com