Jermeni pale svoje kuće i beže iz Karabaha

Jermeni masovno napuštaju regione Nagorno Karabaha, koji po sporazumu Jermenije i Azerbejdžana moraju do 1. decembra biti predati Azerbejdžanu.

Pre odlaska, Jermeni pale svoje kuće, svedoči slika ruske državne televizije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da se radi o desetinama hiljada izbeglica, zbog čega je Rusija osnovala međuresorni centar za humanitarno reagovanje. Ruska vojska završava raspoređivanje na liniji razdvajanja Jermenije i Azerbejdžana i smatra se da je ta mirovna misija jedino što spasava Jermeniju od propasti.

Do sporazuma Jermenije i Azerbejdžana je, uz posredovanje Rusije, došlo posle 44-dnevnog oružanog sukoba u Nagorno Karabahu.

Jermenija je saveznik Rusije iz ODBK-a, a Azerbejdžan Turske. Turska je u sadašnjem sukobu aktivno učestvovala na strani svog saveznika.

Rusija se nije uključivala u sukob,  jer je sporazum o ODBK na to obavezuje samo ako je napad izvršen na međunarodno priznatu teritoriju Jermenije. Borbe su vođene na teritoriji Nagorno Karabaha.

Prema rečima Putina, u sukobu je poginulo više od 4.000 ljudi, vojnika i civila, a ranjeno je više od 8.000.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da će prinuditi Jermeniju da nadoknadi svu štetu nastalu tokom sukoba.

A jermenska opozicija je na nogama. Traži se ostavka jermenskog premijera Nikole Pašinjana. Zbog nedostatka kvoruma, pravovaljana odluka o vanrednom zasedanju parlamenta, na kome bi Pašinjan bio smenjen, nije mogla biti doneta.

Pašinjan u svojim video saopštenjima nastavlja da objašnjava da je odluku o primirju doneo na osnovu analiza vojne situacije vojnih zvaničnika Nagorno Karabaha iako je znao da ta odluka predstavlja rizik ne samo za njegovu političku nego i fizičku egzistenciju.

Ruska državna televizija nema nikakve zadrške u najgorim kvalifikacijama Nikole Pašinjana.

Teritorija Nagorno Karabaha predmet je spora izmedju Jermenije i Azerbejdžana od 1988. godine kad je Nagorno Karabah izašao iz sastava tadašnje SSR Azerbejdžan. Tokom konflikta 1992-94. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno Karabahom i usledio je izbeglički egzodus u Azerbejdžan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com