Još jednom : Dogovoren prekid štrajka u JP Pošta Srbije

Na sastanku u Vladi Srbije postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma, koji su potpisali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

U saopštenju na sajtu Vlade nije precizirano o kojim se sindikatima radi,ali je uz saopštenje objavljena slika teksta sporazuma u kome su kao ucesnuci navedeni :predsednik Sindikata PTT Srbija Slavko Novakov, predsednik Sindikata „Radnik“ Goran Stefanović i predsednica Sindikata JP PTT saobraćaja Srbija „Nezavisnost“ Snežana Marković.

Ranije su predstavnici dva reprezentativna sindikata u JP Pošta Srbije (Sindikat PTT Srbija i Radnik) izjavili da nisu ovlašćeni da zastupaju interese radnika u štrajku budući da su se ovi samoorganizovali.

Stefan Mitrović, koji je govorio u ime radnika u štrajku, za Novu ekonomiju je izjavio da je obustava rada u JP Pošta Srbije, započeta 24.oktobra u poštama u Novom Sadu i Vrbasu, „skup spontano organizovan od strane zaposlenih, bez ikakvih političkih obeležja, nema organizacije koja to inicira i predstavlja…“ A da je on samo „igrom slučaja“ i predsednik i član Sindikata Pošte „Sloga“.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, sporazumom sa predstavnicima sindikata danas je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po 20 000 dinara najkasnije do 25.novembra i povećanje plata od 1.novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto.

Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1.januara 2024.godine i iznosiće 10 odsto što čini kumulativno povećanje plata u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji.

Postignut je dogovor i o uvećanju zarada zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto počev od 1.januara 2024.godine.

Na sastanku je postignuta i saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave rada do sutra, 16.novembra u 12 sati, uključujući i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti izvršena sa sledećom platom, zajedno s putnim troškovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com