Jul 2021.godine je bio najtopliji mesec planete

Temperatura površine Zemlje u julu 2021.godine prevazišla je srednju vrednost za XX vek za 0,93 stepena Celzijusa i dostigla je 16,74 stepeni, saopštila je Nacionalna uprava za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) Ministarstva trgovine SAD.

To je najviša vrednost za sve 142 godine merenja temperature.

Po rečima rukovodioca NOAA Rika Spinrada prošli jul je bio najtopliji mesec Planete medju svim dosadašnjim, prenosi to saopštenje Komersant.

„Obično je juli najtopliji mesec u godini, ali jul je u 2021.godini prevazišao sam sebe kao najtopliji jul i najtopliji mesec ikad registrovan.Taj novi rekord pada na zastrašujući i destruktivan put koji je utaban globalnim zagrevanjem planete“ citira se Spinrad na sajtu NOAA.

Temperatura površine Zemlje na severnoj polulopti u julu 2021.godine bila je iznad prosečne za 1,54 stepena Celzijusova – to je najviša vrednost za celu istoriju merenja.

Temperaturni rekord iz jula 2010.godine srušen je u Aziji. Jul 2021.godine u Evropi drugi je po prosečnoj temperaturi zemljišta i dostigao je vrednost iz 2010.godine.Najtopliji juli u Evropi je registrovan 2018.godine, prenosi Komersant.

List tvrdi da su ovogodisnje kataklizmične pojave – požari i poplave, u vezi sa rastom temperature.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com