Junker i Džonson: Pošten, uravnotežen i izvrstan sporazum

Dakle, sad možemo da se odmorimo: Evropska Unija i Velika Britanija su se dogovorile oko izlaska Velike Britanije iz EU.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je na Tviter nalogu objavio da je postignut pošten i uravnotežen sporazum.

“Izvrstan sporazum”, ocenio je britanski premijer Boris Džonson.

Velika Britanija bi iz EU trebalo da izdaje 31. oktobra 2019. godine.

Objava o postizanju sporazuma iznenadila je sve. Sinoć je ambasadore EU o sadržini tog sporazuma obavestio Mišel Barnije, a pre pola sata on je imao i video obraćanje evropskoj javnosti.

Ključni irski problem navodno je, za sada, rešen. Prema navodima Frankfurter algemajne cajtung, dogovoreno je da britanska pokrajina Severna Irska najpre faktički ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom, iz čega će biti izuzete neke robe, kao ustupak Borisu Džonsonu. To znači da će postojati carinska kontrola izmedju Velike Britanije i njene pokrajine Severne Irske.

Po isteku prelaznog perioda, koji traje do 2021, a u toku naredne četiri godine, Backstop može biti otkazan pod uslovom da se za to izjasne vlada i parlament Severne Irske u proceduri glasanja, koju FAZ ocenjuje kao komplikovanu. Ukoliko bi taj parlament ukidanje Backstop-a izglasao, sledi prelazni period od dve godine.

Ovo rešenje, navodno, omogućava Velikoj Britaniji da samostalno potpisuje trgovinske sporazume. Najviše se govori o trgovinskom sporazumu s SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com