Jutarnji list: Zašto je Putin u Srbiju poslao diplomatskog kapitalca

Ruski predsednik Vladimir Putin je za ambasadora u Beogradu poslao diplomatskog kapitalca, Aleksandra Bocan Harčenka da se „Vučiću ne omakne priznanje neovisnosti Kosova“, tvrdi zagrebački Jutarnji list u opširnom komentaru ovog diplomatskog imenovanja.

„Signal da je Moskva odlučno krenula u bitku za Srbiju je i imenovanje pravog Putinovog diplomatskog kapitalca na mjesto novog veleposlanika u Beogradu – Aleksandra Bocan Harčenka, koji bi trebao obaviti misiju izbacivanja Zapada iz srpskih planova, i druga faza – definitivno uključenje Srbije u rusku sferu“, piše zagrebački list.

„Nije na odmet reći da je njegov cilj, kažu, ne samo povezivanje Republike Srbije sa Rusijom, nego i jače veze Republike Srpske sa Srbijom“, navodi se, izmedju ostalog, u tom komentaru.

„Rusija neće mirno gledati kako Zapad podvrgava Srbiju, ali i ostatak Balkana svom utjecaju, Bocan Harčenko nije samo ambasador u Srbiji, ali ima ulogu i ruskoga gubernatora Balkana, ne samo kako bi privukao Srbiju i Republiku Srpsku, nego i onemogućio uključenje BiH u NATO, te da bi pokušao ojačati ruski utjecaj na ostale postjugoslovenske zemlje“, navodi se dalje u komentaru.

„Inače, Bocan Harčenko je u Srbiju došao i kako bi omeo plan Bruxellesa da se Aleksandru Vučiću ne omakne priznanje neovisnosti Kosova“, izmedju ostalog se navodi u komentaru zagrebačkog Jutarnjeg lista.

U sve se, ocenjuje list, uklapa i imenovanje Miroslava Lazanskog za ambasadora Srbije u Rusiji.

Mala, ali oštra svadja medju ministrima u Vladi Srbije, koju je svojom izjavom izazvao ministar bez portfelja Nenad Popović, u komentaru se ne pominje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com