Južnokorejci danas dočekuju Kim Džong Una

U pres centru otvorenom u mestu Ilsan kod Seula akreditovano je 2.800 novinara za izveštavanje sa istorijskog susreta lidera dve Koreje koji će se održati danas.

Severnokorejski lider će granicu izmedju dve Koreje preći u 9.30 sati (00.30GMT) po lokalnom vremenu, a planirano je da već sat kasnije u graničnom mestu Panmundžom počne njegov susret s južnokorejskim predsednikom Moon-Jae-In, izveštava South Korea Times.

Kim Džong Una će pratiti devet najviših severnokorejskih funkcionera medju kojima će biti i njegova sestra Kim Jo-Džong. Sastav delegacije, tumači se u Seulu, svedoči o tome da Kim na razgovore dolazi nameran da otvori čitav niz pitanja iz medjusobnih odnosa, a ne samo ključno pitanje denuklearizacije.

Još nije potvrdjeno, navodi južnokorejski list na engleskom jeziku, da će Kima pratiti i njegova supruga Ri Sol-ju. Ranije je objavljeno da je ona zvanično unapredjena u Prvu damu Severne Koreje, pretpostavljalo se s namerom da bude na ravnoj nozi s prvim damama Južne Koreje i SAD, tokom planiranih susreta Kima s predsednicima te dve države.

Susret šefova dve Koreje održaće se na drugom spratu Kuće mira, zgrade u južnom delu Panmundžoma. Zgrada je, navodi South Korea Times, temeljno renovirana kako bi severnokorejskom gostu bili obezbedjeni svi uslovi u pogledu sigurnosti, komunikacija i protokola.

Sala u kojoj će se sastanak održati brižljivo je uredjena: na podu se nalazi tepih plave boje, koja simboliše mir. Na zidu je slika planine Kumgang, koju je uradio južnokorejski slikar Shin Jang-sik.

South Korea Times podseća da je ta planina nekad bila simbol medjukorejskog pomirenja. Severna Koreja je 1998. godine dopustila južnokorejskim turistima da je posećuju. Ali 2008. godine je severnokorejski vojnik smrtno ustrelio jednu južnokorejsku turistkinju, jer je ušla u zabranjenu zonu.

Sav nameštaj u sali, gde će se sastanak održati, od orahovog je drveta, jer to drvo ima lepe osobine da ne škripi i ne savija se. Centralni deo ovalnog stola meri tačno 2018 milimetara, što je posveta godini u kojoj se sastanak održava.

Stolice, na kojima će sedeti dva lidera, razlikuju se od ostalih. U medaljonu u vrh naslona ugravirana ne mapa Korejskog poluostrva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com