Ka Egiptu krenuo brod „mistral“ prvobitno namenjen Rusiji

Iz francuske luke Sen Nazer krenuo je put Egipta nosač helikoptera, vojni brod „mistral“ jedan od dva broda tog tipa koji je francuska kompanija DCNS izgradila po narudžbi Rusije.

mistral

Brod, čije je prvobitno ime bilo „Vladivostok“, sada se zove „Gamal Abdel Naser“, po bivšem egipatskom predsedniku, kod nas poznatom kao jednom od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Dva broda tipa „mistral“ Francuska je oktobra prošle godine prodala Egiptu pošto je posle duge sapunske opere postigut dogovor izmedju Vladimira Putina i Fransoa Olanda, ruskog i francuskog predsednika, i raskinut  ugovor izmedju francuske kompanije i Rusije koja je bila prvobitni naručilac brodova. Ugovor sa Rusijom raskinut je zbog francuskog neslaganja sa politikom te zemlje prema Ukrajini. Prema zvanično nepotvrdjenim medijskim navodima, Francuska je Rusiji isplatila 1,2 milijardu evra obeštećenja.

Objavljeno je da je Egipat za dva broda platio 950 miliona evra.

Oba broda bila su snabdevena ruskom radio-elektronskom opremom, koja je kompletna, objavili su ruski mediji, vraćena Vojno-pomorskim snagama Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com