Kako će francuska vlada spasiti proizvođača lokomotiva?

„O zatvaranju kompanije ne može biti reči“, rekao je francuski premijer Manuel Vals, dok je francuski predsednik Fransoa Oland rekao: „Sve će biti učinjeno da proizvodnja u Belfortu bude očuvana na duži niz godina“.

Firma Alstom je objavila da će postepeno od sada pa do kraja 2018. godine preseliti proizvodnju lokomotiva iz stare fabrike u mestu Belfort u Rajshofenu u Alzasu. Sve zbog pada narudžbi u Francuskoj u pitanju su radna mesta 400 pogođenih radnika. U Alstomu 20 odsto upravljačkih prava ima francuska država i sindikati, čiji su predstavnici u francuskoj vladi primljeni, a potom su zatražili da vlada preuzme komandu. Za desetak dana će biti obavešteni o tome kakvo je rešenje francuska vlada našla.

Vlasti grada Belfort objavili su da ih je rukovodstvo Alstoma obavestilo da još ima prostora za dogovore i da se nikakvi koraci neće preduzimati pre nego što se okončaju pregovori sa francuskom vladom. Sam šef Alstoma Anri Pupar-Lafarž nije ovu verziju potvrdio nego je izjavio da je Alstom održavao proizvodnju u Belfortu do god je mogao i da je francuska vlada o situaciji obaveštena pre nekoliko meseci.

Šefa Alstoma je podržao i po neprijatnom ophođenju sa sindikatom poznati šef francuskih poslodavaca Pjer Gataz podsećajući da u slučaju Belforta zvona na uzbunu zvone već godinama.

Francuski list Mond tvrdi, pozivajući se na poslovne rezultate, da Alstom ni slučajno nije u teškoćama. Narudžbe od Alstoma su, piše list, 30. juna ove godine vredele 29,7 milijardi evra što je jednako četiri godišnja poslovna prihoda firme. Ali to su narudžbe iz Italije, Holandije, Južne Afrike, Južne Amerike, SAD… ali ne i iz Francuske. A lokomotive se, tvrdi list, prave u proizvodnim pogonima koji su što je moguće bliži tržištu – za Italiju u italijanskom pogonu Alstoma, za SAD u američkom…

Francuska vlada je već napravila politički slučaj od najavljenog zatvaranja firme u Belfortu, a nije se oglasila, podseća list, kad se državni SNCF ovog leta odlučio za lokomotive nemačkog proizvodjača Vossloh umesto za Alstomove!

U Francuskoj se predsednički izbori održavaju u maju 2017. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com