Kako će Nemačka privući više negovateljica za stare

Nemačka vlada će do sredine ove godine utvrditi koliko će osoblja za negu starih Nemačka morati da uveze iz inostranstva.

U Nemačkoj će za narednih deset godina (do 2030) broj starih osoba kojima je potrebna nega porasti sa sadašnjih 4,7 miliona na 6,1 milion, objavili su nemački mediji.

Nemačka vlada sprema „čarobni paket“, kako bi ovoj višemilionskoj populaciji obezbedila dovoljno personala osposobljenog za stručnu negu.

Cilj je da se broj polaznika u školama za negovateljice-negovatelje od 2019. do 2023. godine poveća za 10 odsto. Kao i broj škola za negovateljice.

Mladi Nemci će, najavila je ministarka za porodicu Franciska Gifej, biti motivisani da se obrazuju za ove profesije boljim uslovima školovanja, većom cenom rada negovatelja i boljim uslovima rada.

Ona je izjavila da se priprema 100 mera kako bi se profesija negovateljice ili negovatelja učinila atraktivnijom, ali je navela malo od njih.

Recimo, školarina za te škole će od 2020. biti ukinuta.

Obećane su i veće plate, ali nije precizirano za koliko.

Uglavnom je primećeno da nije normalno da u nekim regionima plata medicinskih sestara koje neguju bolesne bude za 500 do 800 evra veća nego plata medicinskih sestara koje neguju stare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com