Kako će uticati na odnose dve zemlje: Kim uputio saučešće Munu

Lider Severne Koreje Kim Džong Un poslao je saučešće predsedniku Južne Koreje Moon Jae-inu povodom smrti njegove majke, saopštila je kancelarija južnokorejskog predsednika, a prenosi AP.

Portparolka južnokorejskog predsednika Ko Ming-jung je izjavila da je saučešće isporučeno preko sela na medjukorejskoj granici u sredu. Južnokorejskom predsedniku je uručeno kasnije istog dana u jugoistočnom gradu Busan gde je njegova majka umrla.

Majka i ranije preminuli otac južnokorejskog predsednika izbegli su iz Severne Koreje u Južnu Koreju za vreme korejskog rata 1950-53, podseća AP.

Lideri dve Koreje sreli su se tri puta tokom poslednjih godinu dana i sklopili su više sporazuma o približavanju dveju država. I to uprkos zastoju u pregovorima Vašingtona i Pjongjanga oko severnokorejskog nuklearnog programa.

Ipak, poslednjih meseci, piše AP, Severna Koreja je drastično smanjila aktivnosti na medjukorejskom približavanju jer Južna Koreja nije uspela da obnovi unosne zajedničke projekte zaustavljene sankcijama koje su UN uvele na predlog SAD.

Kim je čak naredio uklanjanje objekata koje su izgradili Južnokorejci u okviru zajedničkog turističkog projekta na severnokorejskim planinama.

Agencija se pita da li će i kako Kimovo saučešće Munu uticati na medjukorejske odnose.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com