Kao nekada: Nemačka u Africi

U 19. veku Nemačka se uključila u takozvanu „Trku za Afriku“, kojom je taj kontinent praktično razdeljen medju evropskim državama, a sada je došlo vreme za drugu vrstu trke – ekonomsku.

Nije tajna da je Afrika sledeći veliki razvojni centar sveta, i tu činjenicu znaju i Nemci, zato i užurbano urgiraju da se u Afriku investira.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble predstavio je plan za privatne investicije u Afriku u borbi za smanjenjem jaza izmedju siromašnih i bogatih na tom kontinentu.

„Ako ne učinimo nešto da ovo promenimo, možemo očekivati rast popularnosti populističkih partija i demagoga, a takodje i rast nestabilnosti širom sveta sa svim svojim negativnim efektima po održivi privredni rast“, rekao je Šojbe, interesantno, u Vašingtonu.

Šojbleov plan uključuje osnivanje partnerskih odnosa izmedju afričkih država i država članica G-20, grupe kojom trenutno upravo Nemačka predsedava, a u cilju pronalaženja investitora za afričke države. U ovaj deo plana bi, naravno, bile uključene i svetske finansijske institucije poput Svetske banke.

Početna faza Šojbleovog plana fokusirana je na razvoj Ruande, Senegala, Tunisa, Maroka i Obale Slonovače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com