Katalonija (pokušava da) glasa: Stotine povredjenih

Gradjani španske pokrajine Katalonije danas glasaju na referendumu za otcepljenje od Španije.

Referendum koji medjunarodna zajednica, španska vlada i Ustavni sud Španije ne priznaju, izazvao je veliki broj sukoba policije i gradjana.

Policija na sve načine pokušava da spreči gradjane da glasaju: udaljava ljude sa izbornih mesta, zaplenjuje glasačke kutije, ali koristi i silu – ispaljuju čak i gumene metke.

Prema najnovijim informacijama vlasti u Kataloniji skoro 350 ljudi je povredjeno u policijskim akcijama, dok je iz Madrida saopšteno da je 11 policajaca povredjeno.

Iako je zamenik ministra policije Španije Soraja Saenc de Santamarija izjavio da organi reda i mira „deluju profesionalno“ na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojim se vidi da policija ispaljuje gumene metke na gradjane koji mirno protestuju, a jedan od najpregledanijih snimaka je onaj na kojem policajci biju vatrogasce.

Glasački listić na današnjem referendumu u Kataloniji sadrži samo jedno pitanje: „Da li želite da Katalonija postane nezavisna država u formi republike?“. Ponudjena su dva odgovora: „Da“ i „Ne“.

U Kataloniji živi 7,5 miliona ljudi. Glavni grad je Barselona. Autonomija ovog bogatog regiona je decenijama goruće pitanje u Španiji, ali podrška otcepljenju od Španije medju gradjanima nije definitivna – istraživanja pokazuju da su dve referendumske opcije maltene izjednačene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com