Kaznili ih birači: Glavna tema ni izbeglice ni penzije nego dizel

Nemački birači su očito kaznili vladajuću koaliciju zato što su njeni glavni predstavnici kancelarka Angela Merkel i šef socijaldemokrata Martin Šulc možda i nevoljno postigli utisak da je sve bilo gotovo i pre izbora.

E pa – NIJE.

Sem toga, vladajuće partije nisu u centar predizborne kampanje stavile ni izbeglice, ni penzije, ni dohodovne razlike, pa čak ni odnose sa Rusijom i Amerikom nego zaštitu prevaranata iz automobilske industrije. Lako i brzo postigle su konsenzus: dizel i dizelaši, i pored svih prevara, ne smeju pasti.

Dvostruko oštećeni gradjani, i kao kupci automobila i kao oni koji udišu dizelom obogaćeni vazduh, nisu dobili odgovarajuću zadovoljštinu, a kancelarka je tek u predizbornoj kampanji prihvatila potrebu da se propisi promene i omogući takozvana Sammelklage odnosno princip da presuda doneta u korist jednog oštećenog kupca automatski važi i za sve ostale identične slučajeve.

Konzervativcima nije pomoglo ni licemerno neslaganje izmedju kancelarke i njenog ministra finansija oko potrebe da se na srednji rok starosna granica za odlazak u penziju popne na 70 godina. Nemci znaju da od svojih političara traže da razreše Gordijev čvor: jer postoje samo dva rešenja, da se poveća imigracija ili da se u penziju ide još kasnije od sada za cilj postavljenih 67 godina. Nemci ne bi hteli ni jedno ni drugo. To im je i ponudjeno, ali oni znaju da traže nemoguće.

Socijaldemokrati su kažnjeni (-5,5 procentnih poena) i zbog koalicije s konzervativcima iako su uspeli da izboksuju zakonsku minimalnu platu. Nema sumnje da su velike gubitke knjižili i medju nemačkim državljanina turskog porekla zbog svoje uloge u zaoštravanju odnosa sa Turskom i oštrom zalaganju da se ona i zvanično skine sa spiska kandidata za članstvo u EU. Njihov primer biće pred očima liberalima, koji su se probudili iz politički mrtvih, i njihovom šefu Kristijanu Lindneru kad budu odlučivali da li je prerano da se vrate na vlast kao mladji partner ili je s obzirom na danas razotkrivenu slabost konzervativaca (-8 procentnih poena) za to pravo vreme.

Tako da bi pregovori o novoj vladajućoj koaliciji mogli da potraju i da se, uz razne kompromise, kreću na ivici potrebe za ponavljanjem izbora, dok pregovaračima nad glavom preteće visi Alternativa za Nemačku (+9 procentnih poena) i njen poziv na ugledanje na američkim trampizam. Ta stranka Nemcima može ponuditi ono što traže: nemoguće. O ceni bi trebalo da se brinu svi oko Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com