Kina predstavila najbrži voz na svetu

Kina je danas, kako vest agencije Xinhua prenose svetski mediji, predstavila najbrži voz na svetu – jednom će se tim vozom preko 1000 kilometara izmedju Pekinga i Šangaja prelaziti za 2,5 sata umesto sadašnjih 3 sata avionom ili 5,5 sati brzim vozom.

Promocija je obavljena u gradu Cindao na istoku Kine.

Voz, koji dostiže brzinu od 620 kilometara na sat, radi na principu elektro – magnetnog polja, u toku vožnje telo voza ne dodiruje šine.

Voz je proizvela kineska kompanija China Railway Rolling Stocj Corporation.

Sa ovom tehnologijom Kina eksperimentiše već dve decenije, ali joj je primena, zbog nepostojanja odgovarajuće infrastrukture, zasad ograničena.

Rojters tvrdi da se, izmedju ostalog, već  primenjuje  u Šangaju na liniji od aerodroma do grada.

Plan je, piše ruski list Komersant, da se u narednih 10 godina izgradi 9 super brzih pruga dužine 1000 kilometara na kojima bi vozili elektro-magnetni vozovi.

List podseća da Kina ima najdužu mrežu super  brzih pruga  na svetu, prema podacima kineskog operatora krajem 2020.godine ta je mreža bila duga je 37 900 kilometara.

Rojters podseća da su i druge države, kao Japan i Nemačka, razmatrale mogućnost razvoja elektro – magnetnih vozova, ali su odustale zbog visokih troškova i nekompatibilnošću s postojećom infrastrukturom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com