Kinesko-američki trgovinski rat eskalira, cena zlata eksplodira

Pošto je prošle nedelje američki predsednik Donald Tramp najavio uvodjenje dodatne carine od 10% na kineski uvoz vredan 300 milijardi dolara, kineska centralna banka je, pozivajući se na ”protekcionističke tendencije”, spustila vrednost nacionalne valute juan na 6,9225 juana za dolar, pa je američki dolar na berzama prvi put koštao više od 7 juana.

Juan je 2015. godine, prenosi finanzen.net, pojeftinio za 6%, 2016. godine za dodatnih 6,7%, da bi 2017. godine kineska centralna banka vrednost svoje valute podigla za 6,2%, a prošle godine je spustila za 5,1%.

Bloomberg je javio, pozivajući se na svoje izvore, da su kineske kompanije dobile uputstvo vlasti da prestanu da uvoze američke poljoprivredne proizvode. Taj je uvoz bio deo dogovora u cilju deeskalacije trgovinskog rata izmedju dve zemlje.

Na ovo zaoštravanje u kinesko-američkom ratu reagovala su oštro svetska finansijska tržišta posebno u očekivanju da Fed uskoro ponovo snizi svoju ključnu kamatu.

Ulagači beže u sigurne luke, pa cena zlata obara nove rekorde, a potražnja za državnim obveznicama raste istovremeno s padom prinosa.

Tako je unca zlata (31,1 gram) danas u dolarima dostigla najviši nivo od marta 2013. godine i koštala 1.459 dolara, dok je u evrima na najvišem nivou od kraja 2012. godine i pela se do 1.311 evra.

One thought on “Kinesko-američki trgovinski rat eskalira, cena zlata eksplodira

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com