Kinezi Amerikancima: Niste vi medjunarodno javno mišljenje!

Prvi susret najviših diplomata nove američke administracije i najviših kineskih diplomata završen je na Aljasci emitovanjem umivenih, umerenih diplomatskih formulacija, ali je počeo – oštro.

Prvih sat vremena su dve delegacije, predvodjene ministrima inostranih poslova Entonu Blinkenom i Vang I, iskoristile da razmene najteže optužbe.

Počela je, naravno, Amerika. Blinken je odmah objavio kako Amerika „želi da razgovara o svojoj dubokoj zabrunutosti zbog delovanja Kine u Xinjiang, Hongkongu, Tajvanu, o sajber napadima protiv SAD, o ekonomskoj prinudi protiv saveznika“.

„Svako od tih delovanja ugrožava poredak baziran na pravilima koja garantuju svetsku stabilnost“, rekao je Blinken de facto predstavljajući SAD kao garanta tog poretka, ocenjuje pariski Mond.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang I oštro je upozorio Vašington da su navedene teme direktno mešanje u unutrašnje stvari Kine: „U odgovor ćemo preduzeti oštre mere“, rekao je on a prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Visoki funkcioner Komunističke partije Kine zadužen za spoljnu politiku Yang Jiechi pozvao je Vašington da u odnosima dve zemlje odustane od „mentaliteta hladnog rata“ i upozorio da Amerika s Kinom ne može razgovarati sa pozicija sile.

„SAD moraju da prestanu da svoju demokratiju nameću ostatku sveta“, rekao je on.

„Velika većina država na svetu ne priznaje američke vrednosti kao globalne vrednosti“, prenela je njegove reči Xinhua, Amerika ne može pretendovati da ona predstavlja medjunarodno javno mišljenje, pa ni zapadni svet ga ne predstavlja, dodao je Yang Jiechi.

Dve strane su se složile da ima tema oko kojih moraju da saradjuju. Kineska strana je kao takve istakla pandemiju koronavirusa i klimatske promene, a američka Iran, Severnu Koreju, Avganistan i pitanja klime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com