Kinezi mogu da počnu s projektivanjem tunela od Karadjordjeve ulice do Dunavske padine

U ponedeljak je potpisan Memorandum o izgradnji tunela od Karadjordjeve ulice do Dunavske padine, sa pristupnim saobraćajnicama, parkovima i infrastrukturom.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, v.d direktor Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda Milan Vranić i ovlašćeni predstavnik kompanije „Power China, Investment Group Limited“ Jang Bo.

U saopštenju se navodi da je potpisivanje Memoranduma korak ka početku gradnje tunela, koji će poboljšati i rasteretiti saobraćaj iz centralnog gradskog područja na pravcu Novi Beograd – Savski amfiteatar – Ada Huja.

Što se roka  za početak i završetak gradnje tunela tiče kao i njegove cene, saznali smo sledeće.

„Projektom koji ćemo u narednih nekoliko godina završiti, umnogome ćemo smanjiti saobraćajne gužve u Beogradu, zagadjenje i vreme putovanja“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao da kineski partneri mogu već sad da udju u projektovanje i da se nada da će u toku sledeće kalendarske godine biti otvoreni radovi na četiri, ako ne i na šest lokacija.

„Izgradnjom mosta i tunela spajamo ta dva saobraćajno najdalja dela grada i zato smo ovaj projekat simbolično nazvali ‘mali metro’ jer će se praktično sa Novog Beograda do Slanačkog puta, kad izadjete u Despota Stefana i uključite se u Višnjičku ulicu, koju sada proširujemo, stići za nekoliko minuta, bez ikakvog zaustavljanja“, rekao je Šapić.

Koliko će ovaj projekat koštati i kako će se finansirati, nije rečeno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com