Kinezi neće proći: Nemci ulažu 40 milijardi evra u razvoj elektromobila

Nemci neće voziti kineske automobile, kako je nedavno njihove proizvodjače plašila i kritikovala njihova kancelarka Angela Merkel.

„U alternativna rešenja, pre svega u električne automobile, uložićemo do 2020. godine 40 milijardi evra“, kaže Matijas Vajsman, predsednik Udruženja nemačke automobilske industrije.

„Sve više napredujemo, najnovije stope rasta mnogo su povoljnije nego pre godinu dana, tržište uzima zalet. Samo u maju je broj novoregistrovanih elektromobila u Nemačkoj porastao za 178% na 3.848 vozila, naravno još u odnosu na nizak polazni nivo“, pun je optimizma Vajsman.

On dodaje da je tako stopa rasta kod elektromobila 14 puta veća nego ukupna stopa rasta kod svih novoregistrovanih automobila (13%). Doprinos toj činjenici dale su, kaže on, podjednako prodaja hibrida (+193%) i čistih vozila na bateriju (+159%).

Ali nije samo maj bio dobar za elektromobile.

„Do maja je ukupno registrovano u Nemačkoj 17.763 elektromobila što je rast od 102% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno tržište automobila poraslo je u tom periodu za 5%“, kaže Matijas Vajsman.

„Udeo elektromobila u ukupnom broju novoregistrovanih automobila tako se u Nemačkoj duplirao, pa sad iznosi 1,2%. A medju deset najprodavanijih je šest nemačkih modela“, ponosan je on.

Da podsetimo u Norveškoj je prošle godine udeo elektromobila u ukupnom broju novoregistrovanih automobila bio 15,7%, a udeo hibrida (i benzin i struja) 24,5%. Norveška, zemlja koja ima naftu, šampion je po broju elektromobila, a od 2025. godine neće dopuštati registraciju novih automobila na benzin ili dizel.

Dok Vajsman uverava da nemačka auto-industrija ne gubi korak sa poslednjom svetskom modom, nemački političari i mediji su vrlo skeptični u gledanju na elektromobile.

Mediji ne prestaju da dovode u pitanje njihove ekološke prednosti – koji CO2 otisak ostaje po proizvodnji famozne baterije i kakvo će one opterećenje za životnu sredinu biti kad postanu otpad? A političari moguće crno-plavo-zelene koalicije brzo su se dogovorili o načinu kako da ne oroče zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a da ipak ostanu dovoljno zeleni. Auto-industriji je navodno ostavljena mogućnost da za te motore ponudi neko novo gorivo umesto fosilnih!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com