Ko je Arkadij Rotenberg?

Arkadij Rotenberg (69) tvrdi da je s Vladimirom Putinom (68) na „ti“, a sa predsednikom Rusije na „vi“ i da on nema problema da prepozna gde je granica, i kad sa „ti“ treba preći na „vi“ – i obratno.

On izgleda kao da tačno zna u kojoj je od ove dve funkcije u subotu uleteo u, istina, bajatu priču o takozvanom „Putinovom dvorcu“, objavom da je lično on, a ne predsednik Rusije ponosni i stvarni vlasnik tog objekta. Koji nije Putinov dvorac, nego će, ako dodjete u Gelendžik za godinu i po do dve, biti Rotenbergov raskošni hotel.

S Vladimirom Putinom, Rotenberga veže od detinjstva pa do današnjih dana sport, a sa predsednikom Rusije nekoliko veoma krupnih državnih projekata čiju su gradnju dobile Rotenbergove firme.

Pošto je s mladjim bratom Borisom osnovao firmu „Strojgasmontaž“, kupio je što od Gasproma što od drugih vlasnika 11 firmi, koje su obavljale poslove isporuke i postavljanja gasovodnih cevi i naftno gasne opreme za ruskog gasnog giganta Gasprom. I postao važan partner toj svetski važnoj kompaniji.

Zli jezici tvrde da je te firme, sa zagarantovanim unosnim državnim poslovima, kupio ispod cene, a mi cinično da kažemo da se Gasprom, kako nalažu svetski standardi, oslobodio non-core delatnosti, ali ne u korist nekog svetskog nego ruskog profitera.

Elem, otad je kompaniji „Strojgasmontaž“ i kasnije osnovanom Rotenbergovom „Mostotrest“ samo nebo bilo granica: dobile su, izmedju ostalog, poslove gradnje nadzemnog dela gasovoda Severni tok 2, gasovoda Snaga Sibira, autoputa Moskva – Sankt Peterburg kroz Himinsku šumu i – Krimskog mosta. I mnogih drugih manjih gasovoda i mostova.

Ali Arkadij Rotenberg tvrdi, a zli jezici nisu demantovali, da njegove firme poslove završavaju tačno u ugovorenom roku i nikad ne traže povećanje budžeta.

Recimo, kompletan Krimski most (automobilska, železnička traka i pristupne saobraćajnice) dužine 19 kimometara koštao je 227,9 milijardi rubalja što je po sadašnjem kursu oko 2,5 milijardi evra.

Traka za automobile otvorena je posle 2 godine i 3 meseca od početka gradnje, a železnička traka mosta godinu i po dana kasnije. Dakle, kompletan most za 4 godine.

Ne branimo, bilo bi mnogo bolje da je Rusija na tenderu, pod pokroviteljstvom medjunarodnih finansijskih institucija, posao dala nekoj svetskoj alpini – ispalo bi i brže i jeftinije, kao što mi u Srbiji znamo iz gorkog iskustva.

Procenjuje se da su firme Arkadija Rotenberga dobile državnih poslova u vrednosti od 1.000 milijardi rubalja, što je oko 11 milijardi evra, a on je na primedbu državne televizije Rusija 1 da ga zovu „kraljem javnih nabavki“ odgovorio: „da, ucenjeni kralj“. Nije objasnio šta je time hteo da kaže, a nije se od njega ni tražilo.

Elem, pošto je obavio sve te velike poslove za državu, Arkadij Rotenberg je svoj udeo u firmi „Strojgasmontaž“ krajem 2019. godine za 75 milijardi rubalja prodao „Gazpromstroju“… da pare investira u Rusiji.

Ne zna se da li zato što je s Vladimirom Putinom na „ti“ ili zato što je s predsednikom Rusije na „vi“, tek Arkadij Rotenberg i njegove firme su od 2014. godine pod američkim i evropskim sankcijama. On tvrdi da ni njemu ni njegovim firmama to ne smeta, ionako je sve što u radu upotrebljavaju – rusko!

Bilo je predloga da Državna duma donese zakon, kojim bi ruskim biznismenima dopalim  pod strane sankcije štetu kompenzovala država. Ideja je odmah nazvana „Zakon Rotenberga“ i nije prošla.

Iz dva braka Arkadij Rotenberg  ima petoro dece. Troje mladjih žive u Velikoj Britaniji i SAD, a dvoje starijih žive u Moskvi i učestvuju u porodičnom biznisu. Zato je Forbs Rusija prošle godine Igora i Liliju Rotenberg uključio u svoj račun najbogatijih porodica Rusije: avgusta 2020. godine Rotenbergovi (Arkadij, Boris, Igor i Lilija) su se sa bogatstvom od 5,45 milijardi dolara vratili na prvo mesto sa koga ih je na vreme od pet godina bila izbacila porodica Gucerijev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com