Ko je Erdoganu smestio zemljotres?

Razmere turske i sirijske traogedije, posle dva razorna dvominutna zemljotresa od 7,8 i 7,7 stepeni 6.februara na jugoistoku Turske, izvan su granica ljudskog razuma.

Šef Odeljenja za minimiziranje rizika turske Uprave za vanredne situacija Orhan Tatar tvrdi da im je razorna snaga bila ravna snazi eksplozije 500 atomskih bombi.

Kao senzaciju svetski mediji prenose video snimak ogromnog rascepa kroz centar sela Tapehan u provinciji Hataj, posred maslinovog polja od 35 hektara- 200 metara širine i više od 20 metara dubine. Snimak je emitovala IHA Haber.

Razmere stradanja ljudi i imovine se, izgleda, ne mogu pripisati samo prirodnoj nemani nego i kriminalnoj ljudskoj bahatosti i nebrizi, pre svega, u gradnji.

Porazni bilans stradanja će se još dopunjavati, turski ministar zdravlja Fahretin Kodza izjavio je za Memurlar da je u toj zemlji poginulo 22 327 ljudi, a povredjeno njih 80 278.

Informacije iz Sirije su oskudne, kao i pomoć koja stiže toj nesrećnoj zemlji, koja se još bori s posledicama dugogodišnjeg rata. Prema poslednjim podacima tamo su poginula 3553 čoveka, a svetski mediji besramno prenose da sankcije, koje vladaju svetom, vladaju i toliko slavljenom i svim sredstvima branjenom ljudskom humanosti, pa preživelim Sirijcima pomoć ni od kuda, ni u čemu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan već je objavio svoju kandidaturu na predsedničkim izborima, koje je utanačio za 14.maj, kad se održavaju i parlamentarni izbori. Legalnost i tog datuma i Erdoganove kandidature na zapadu se široko osporava, turski pravni stručnjaci se oko toga spore.

Redovni izbori je trebalo da se održe 18.juna, Erdogan tvrdi da je pomeranje za 14.maj samo prilagodjavanje školskom kalendaru, njegovi protivnici da su izbori prevremeni.

Aktuelni turski predsednik na tu je funkciju došao 2014.godine, a posle promene Ustava Turske, izabran je i 2018.Njegove pristalice smatraju da mu, zbog promene Ustava, upravo ističe prvi mandat, i da se 14.maja,formalno – pravno, kandiduje drugi put. Treći put, po Ustavu Turske, ne bi imao pravo.

Šest opozicionih stranaka se dogovorilo da istakne zajedničkog predsedničkog kandidata, ali se još ne zna ko će to biti.

Ipak, zapadni mediji tvrde da bi na tim izborima povuci-potegni bilo i za Erdogana i za koaliciju njegove AKP i partnera MHP i pre zemljotresa, a sa ovako poraznim posledicama zemljotresa – crno im se piše.

I na Zapadu zbog toga nikom nije žao. Naprotiv.

Turska je medju najmoćnijim članicama NATO, njen vredan pokušaj da postane članica EU definitivno je pokopan kompleksnim nemačko – francuskim rivalstvom sa, pored svih prilagodjavanja, turskim civilizacijskim razlikama, a turski partneri iz NATO i EU rado bi na mestu Redzepa Tajipa Erdogana videli nekog drugog.

Ništa logičnije nego da se na društvenim mrežama ispita mogućnost da je tempiranje ovako razornog zemljotresa ručno potpomognuto.

Amerikanci se sami hvale svojim tehnološkom nadmoćnosti, pa, ako je iko mogao da Erdoganu upriliči ovakvu predizbornu katastrofu, onda – oni.

Sumnja je pala na HAARP američki istraživački program za visokofrekventne aktivnosti Sunca, lociran na Aljasci, za koji „zagovornici teorija zavere tvrde da služi za meteorološke manipulacije i izazivanje prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi i poplave“. Ali je ponegde pomenut i učinak nuklearnih proba.

Faktenfinder nemačkog javnog servisa, sem što je utvrdio da su tvrdnje o ručnom izazivanju zemljotresa praćene starim snimcima raznih eksplozija iz Libana, Durbana, Sant Dijega, optužuje i rusku propagandu.

Medjutim, ruski mediji čija je profesionalnost proverena, kao na primer Komersant, tom se teorijom ili nisu bavili ili su konsultovali vrhunske ruske naučnike za oblast, koji su mogućnost proizvodjenja zemljotresa ljudskom rukom odbacili.

Tako Ruben Tatevosjan, zamenik direktora Instituta za inženjersku seizmologiju i ocenu seizmičkih opasnosti, za gazeta.ru kaže da se ne seća nijednog zemljotresa, a da nije praćen konspirativnim teorijama.

„To da se tamo skuplja napetost u pločama, bilo je poznato još pre 10-15 godina. To je aktivna zona, taj zemljotres nije mogao da se predvidi, ali je očekivan. Zato što je to takvo mesto, na svakom aktivnom rascepu može doći do zemljotresa“, rekao je Tatevosjan i dodao da se tu sastaje pet ploča, koje ulaze u globalni sistem Istočno – anadolijskog rascepa, tako da su istraživači znali da će tu kad-tad doći do seizmičkog dogadjaja.

„Kad bi se zemljotres dogodio na Severno – američkoj platformi tad bi se moglo govoriti kako neko izaziva zemljotrese. Zato što tamo nema nikakvih geoloških razloga za njihov nastanak“, rekao je Tatevosjan.

I nemački naučnici, koje je konsultivao Faktenfinder nemačkog javnog servisa, amnestiraju HAARP.

Tako Oliver Hajdbah, šef Radne grupe analize i modeliranja tektonskih poremećaja u nemačkom Geoistrazivackom centru kategorično tvrdi da radio talasi, kojima operiše HAARP, ne mogu da izazovu zemljotres.

„Radio talasi ne mogu s visokim frekvencijama u mega i gigaherc oblasti da izazovu bilo kakva kretanja u zemljinoj kori, a time ni bilo kakve promene, rekao je Hajdbah.

A Juri Šprits, šef Sekcije za kosmičku fiziku i kosmičko vreme na GFZ tvrdi da bi izazivanje zemljotresa zahtevalo gigantske količine energije, koje HAARP ne može da proizvede.

Ali ako zemljotrese nije moguće izazvati ljudskom rukom, nemiri su izazivani više puta.

A u subotu je objavljeno da su nemački i austrijski spasilački timovi obustavili u Turskoj operacije spasavanja iz straha od nemira nezadovoljnih gradjana čija „tuga ustupa mesto besu“. A javljeno je i o pucnjavi, mada je na jednoj televiziji u našem regionu rečeno da nije jasno o čemu se radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com