Ko uništava nemačku auto-industriju: Deutsche Umwelthilfe ili ona samu sebe

U odgovoru na pitanje iz naslova može da pomogne sledeća vest: Komisija za hartije od vrednosti SAD (SEC) tužila je Folksvagen da su njegove kćerke firme u Americi prekršile propise o akcijama i drugim hartijama od vrednosti SAD u delu koji se odnosi na informisanje ulagača.

Tužba je podneta i protiv bivšeg šefa Folksvagena Martina Vinterkorna.

Kako vest DPA prenosi Braunšvajger cajtung, Folksvagen će se svim snagama odupreti pokušaju SEC da ga kazni još jednom i to za delo koje firma odlučno negira.

Tužba se odnosi na ugradjivanje softvera za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova kod Folksvagenovih automobila s dizel motorima, koja je otkrivena u SAD septembra 2015. godine.

SEC, kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, tvrdi da je Folksvagen od aprila 2014. godine do maja 2015. godine, kad je već znao za manipulacije izduvnim gasovima, emitovao hartije od vrednosti u vrednosti od 13 milijardi dolara i tako prevarom oštetio ulagače.

Folksvagen tvrdi da su hartije od vrednosti bile namenjene kvalifikovanim ulagačima, da su prema njima sve obaveze namirene i da nisu pretrpeli nikakvu štetu.

Folksvagen je već postigao poravnanje s Ministarstvom pravde SAD, gotovo svakom od američkih saveznih država i sa oko 600.000 kupaca i isplatio 23 milijarde dolara obeštećenja. Kao uslov za poravnanje priznao je da je prekršio američke zakone.

Kompanija procenjuje na oko 9,6 milijardi dolara rizik sporova s ulagačima širom sveta.

Deutsche Umwelthilfe (Nemačka pomoć životnoj sredini) je nevladina organizacija koja je pre otkrića u SAD upozoravala na Folksvagenove manipulacije vrednostima izduvnih gasova. Ta organizacija je na čelu borbe za čist vazduh u nemačkim gradovima i u nizu slučajeva je izdejstvovala zabrane ulaska dizelaša u pojedine delove ili cele gradske centre.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), ključna stranka nemačke vladajuće koalicije, najavila je pokretanje postupka za proveru da li Deutsche Umwelthilfe zaslužuje status organizacije od opšteg društvenog značaja, a bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), takodje članica nemačke vladajuće koalicije, najavljuje pokretanje postupka da joj se taj status oduzme. Oduzimanje statusa organizacije od opšteg društvenog značaja povlači za sobom ukidanje poreskih olakšica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com