Ko vlada Rusijom : I posle Prigožina… Kadirov

Mada neki vojni stručnjaci takvu operaciju smatraju neverovatnom, čečenski lider Ramzan Kadirov ponudio se odmah da njegove specijalne snaga „Ahmat“ preuzmu osvojene pozicije u ukrajinskom mestu Bahmut (Artemovsk) pošto ih u ponoć 10.maja, žaleći se na hroničan nedostatak municije, napuste pripadnici privatne vojske „Vagner“, kako je gromoglasno, ne birajući reči u video poruci najavio njen šef Jevgenij Prigožin, sve potkrepljujući snimcima desetina tela tog dana poginulih vagnerovaca.

Dogovor o primopredaji   već je postignut, saopštio je Prigožin, neke jedinice „Ahmeta“ krenule su u pravcu Artemovska/Bahmuta, čekaju se samo naredjenja vrhovnog glavnokomandujućeg i Ministarstva odbrane, potvrdio je i Kadirov obećavajući zauzimanje grada za nekoliko časova.

Da li su Jevgenij Prigožin, šef privatne vojske „Vagner“, i Ramzan Kadirov, lider Čečenije, slaba karika vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina ili naprotiv, njena vaninstitucionalna snaga, oko toga se zapadni komentatori ne mogu složiti.

Tek Kadirov i naročito Prigožin postali su nezaobilazna imena u svim vestima iz rata u Ukrajini. Spekulisalo se vrlo ozbiljno da Prigožin i Kadirov stoje iza smene nekih visokih ruskih vojnih komandanata u ukrajinskoj operaciji.

A Prigožinu i njegovim vagnerovcima pripisuje se i mnogo šira medjunarodna aktivnost i značaj, recimo u Africi. Što on nikako nije negirao, upućujući nedavno javnu poduku ministarstvu Sergeja Lavrova  o tome šta bi Rusija u Africi trebalo da radi.

Njegova su saopštenja neobična koliko i dosadašnja tolerancija ruskih vlasti  koja ih prati.

Prema saopštenjima, koja rado upućuje javnosti, i podukama, koje rado i s visine  upućuje organima vlasti, naročito vojne, Jevgenij Prigožin bi bio krajnje neobična pojava u svakom ratu, pa i ruskom ratu u Ukrajini. Kad bi se samo  po saopštenjima i podukama sudilo, Prigožin prikazuje zavidan potencijal za (političko) osamostanjenje.

„Starijeg brata“ Prigožina, „mladji brat“ Kadirov prvi put je sada javno podučio dobrom vladanju, ali je to, za razliku od jednog ruskog poslanika, učinio dosta blago.

Kadirov je saopštio da nema dana da  i komandir specijalnih jedinica „Ahmet“ Apti Alaudinov nema problema „ali nijednom o tome nije saopštavao preko Interneta da svi čuju, nego samo preko unutrašnje veze s rukovodstvom“.

On je ocenio da  nije u redu da se slikaju tela drugova iz boja kako bi se izazvao odjek u društvu.

Kadirov se izgleda osvrnuo i na ranije tvrdnje vagnerovaca da neko hoće da im otme pobedu u Bahmutu, pa je poručio da se nada da će pobednici biti svi zajedno – kad se završi specijalna vojna operacija!

Prigožin je, izgleda, sad  povukao ručnu. Pa je objavio da je 95 odsto Bahmuta osvojeno, da preostalih 2,5 km2 nemaju značaja za rezultat operacije, da su vagnerovci svoj zadatak izvršili i povlače se da obnove snage i, ako zatreba, ponovo krenu u boj, gde zatreba!

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com