Koliko će još dugo avionske karte biti ovako jeftine?

Nevolje s kojima se suočava jedna po jedna nacionalna kompanija u našem regionu – Adria ervejz, Kroacija erlajns – nisu nikakva regionalna specifičnosti.

Talas integracija i kupovina kroz procese restrukturiranja i bankrota najavljuje se za globalnu industriju civilnog vazdušnog saobraćaja.

Pitanje je: Ko će koplje u trnje baciti sledeći.

Konkurencija je u civilnom vazdušnom saobraćaju ogromna – na svetskom tržištu posluje oko 140 loukost kompanija, cena nafte i trgovinski ratovi, koje je teško popisati, kao i hladjenje svetske ekonomske konjukture najavljuju velike promene koje će biti početak kraja decenije smešno jeftinih avionskih karti.

Lobiranje za korišćenje ekološki prihvatljivijeg železničkog umesto po klimu štetnog avio-prevoza sve je agresivnije.

Štete koje je avio-kompanijama nanela skandalozna nemarnost s Boingom 737 Max i prizemljenje oko 400 tih primeraka ne treba zaboraviti.

Evo primera Južne Koreje.

Ta zemlja sa oko 51 milionom stanovnika ima dve klasične avio-kompanije, šest aktivnih loukostera i još tri loukostera, koji su ove godine dobili licence, a sledeće će poleteti.

Dakle, Južna Koreja ima 11 avio-kompanija. Od njih 11, šest je u gubicima koji zahtevaju krizni menadžment i drastično kresanje troškova.

Kako izveštavaju južnokorejski mediji na engleskom jeziku, dugovi druge po veličini južnokorejski klasične avio-kompanije Azijana erlajns u junu 2019. godine procenjivani su na neverovatnih 8 milijardi dolara.

Kompanija je vlasnik loukostera Er Seul i suvlasnik (44%) loukostera Er Busan. Ovaj drugi ove godine ima gubitke u poslovanju.

Tržišna vrednost kompanije Azijana erlajns u junu je bila oko 1 milijardu dolara.

Vlasnik kompanije holding Kumho Engeneering & Constraction ponudio je na prodaju, ali do prošle nedelje nijedan očekivani veliki domaći igrač nije podneo neobavezujuću ponudu.

Akcija kompanije izgubila je odmah još 10% na vrednosti. Njena sudbina će biti odlučena sredinom oktobra, a ogroman skepticizam u globalnoj avio-industriji, kako piše Korea Times, ne daje povoda za optimizam.

Najveći južnokorejski loukoster Jeju er objavio je neki dan da zbog gubitaka u poslovanju i finansijskih teškoća podiže cene karata u domaćem saobraćaju za 7,5%. Loukoster Ister džet je počeo da šalje zaposlene na jednomesečno neplaćeno odsustvo…

Južnokorejski komentatori kao ključni uzrok ogromnih turbulencija u svojoj avio-industriji vide ogromne nesrazmere. Po broju stanovnika i površini neuporedivo veće države kao što su Japan, SAD i Kina imaju osam, odnosno devet odnosno samo šest loukostera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com