Koliko će koštati nesreće Boinga 737 Max

Obe crne kutije nadjene u ostacima Boinga 737 Max 8 etiopijske kompanije biće poslate na analizu u jednu evropsku zemlju, javili su francuski mediji ne precizirajući o kojoj se zemlji radi.

Sem SAD i Kanade, sve druge veće države su zabranile sletanje i poletanje, kao i korišćenje svog vazdušnog prostora avionima tipa Boing 737 Max. Odluci Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja pridružila se i Srbija odlukom Direktorata za vazdušni saobraćaj da se letovi aviona tog tipa do bezbednosnih razjašnjenja zabrane i u našoj zemlji.

Kompanija Boing je prodala oko 400 ovih aviona. Jedan avion staje 117 miliona dolara. Polovina je ovih dana, posle nesreće s etiopijskim avionom, prizemljena. Najviše u Kini – oko 100.

Oktobra prošle godine, pao je avion istog tipa indonežanske kompanije. Niko od putnika i članova posade nije preživeo.

Kompanije širom sveta ovaj tip aviona uzimaju uglavnom na lizing. Procenjuje se da troškovi lizinga iznose 200.000 do 250.000 dolara mesečno, što znači da će kompanije koje su avione prizemljile imati velike gubitke. Ukoliko se dokaže da krivica za već dve nesreće pada na tehničke karakteristike aviona, nema sumnje da će avio-kompanije od Boinga tražiti nadoknadu ovih gubitaka.

Jedna će cena za Boing biti ako se bude radilo o greški u programu, koju je moguće otkloniti, a druga ukoliko se dokaže da se radi o sistemskoj greški koja će zahtevati povlačenje aviona.

Boing, smatraju eksperti, može računati s otkazivanjem nekih narudžbi – samo deset otkazanih aviona znači gubitak od milijardu dolara, a takodje se može očekivati da ponudi nižu cenu aviona, kako bi zadržao kupce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com