Koliko je Belorusa za saveznu državu sa Rusijom: 57,6% ili 31,6%?

Svojom anketom na anketu Moskovskog državnog instituta za medjunarodne odnose odgovorio je Institut za sociološka istraživanja Akademije nauka Belorusuje: ne 57,6%, kako tvrdi ruski institut, nego je 31,6% Belorusa je za to da dve države sarađuju na principima ravnopravnog saveza sa nadnacionalnim organima upravljanja.

Rezultate ruske ankete preneo je list Komersant, a beloruski odgovor list Naša Niva.

Komersant je objavio da je ruski Institut obavio 7.000 telefonskih poziva Belorusima, dok je na anketu odgovorilo njih 500.

Prema ruskoj anketi, 90% gradjana Belorusuje je za „savezničke“ ili za „partnerske“ odnose sa Rusijom.

Na pitanje, kakve odnose s Rusijom smatrate najprihvatljivijim za Belorusiju, 57,6% Belorusa je, po ruskoj anketi, odgovorilo „savezničke“, 31,8% je odgovorilo „partnerske“, a 10,2% „neutralne“.

Akademija nauka Belorusije upozorava da ruski Institut niti je tražio, niti je od te akademije dobio akreditaciju za podobna istraživanja na teritoriji Belorusije. Beloruska akademija ima primedbi i na formulaciju pitanja i upozorava da ona ne smeju biti ni dvosmislena niti podložna različitim interpretacijama.

Po beloruskoj anketi obavljenoj 2019. godine, medjutim, stvari stoje ovako: 49,9% Belorusa smatra da Belorusija treba da bude nezavisna država i da sa Rusijom gradi odnose na osnovu medjunarodnih dogovora. To se, tumače u Akademiji nauka Belorusije, može intetpretirati kao „partnerski odnosi“.

A 31,6% anketiranih smatra da Belorusija i Rusija treba da sarađuju na osnovu savezničkih odnosa uz stvaranje nadnacionalnih institucija za upravljanje. To se, tumače u Akademiji nauka Belorusuje, može interpretirati kao „saveznički“ odnosi.

Udeo Belorusa koji su za to da Belorusija udje u sastav Ruske Federacije iznosi 7,7%.

Rusija i Belorusija su upravo proslavile 20 godina od potpisivanja Sporazuma o stvaranju savezne države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com