Koliko Matarela rizikuje: Liga za Sever traži izbore ili kreće na Rim

Ukoliko bi najnovija politička kriza u Italiji dovela do novih parlamentarnih izbora Liga za Sever bi umesto martovskih 17 osvojila 25 odsto glasova, tvrdi nemački Frankfurter algemajne cajtung.

Pošto je predsednik Italije odbio da potvrdi sastav vlade Djuzepea Kontija u kome bi funkciju ministra ekonomije i finansija obavljao 81-godišnji ekonomista Paolo Savoni, šef Lige za Sever Mateo Salvini dao je Serdju Matareli 24 časa da utvrdi datum novih izbora.

„Sada ja govorim Matareli da mi hoćemo datum izbora. To neće biti politički izbori, nego referendum o zaštiti demokratije. Sutra hoćemo da znamo datum izbora, ili ćemo stvarno krenuti na Rim“, rekao je u video obraćanju preko Fejsbuka Salvini za koga FAZ tvrdi da je trenutno ubedljivo najpopularniji političar u Italiji.

„Matarela mene ne predstavlja. On zastupa interese drugih država, ne interese Italijana. Mi smo postali francuska i nemačka kolonija. Postali smo država koju su finansijski okupirale briselske birokrate“, rekao je Salvini.

Ljuidji Majo, lider Pokreta 5 zvezdica zapretio je Matareli opozivom.

„Ako ministar ne može biti niko ko je ikad u okviru svoje akademske karijere govorio protiv evra, onda smo u velikom problemu“, rekao je Majo.

Paolo Savoni ima bogato iskustvo u radu u vladi i istaknuti je ekonomista, ali ume da izjavi da je evro „nemački kavez“, a i odlučni je protivnik EU, tako ga opisuje Noje ciriher cajtung.

Matarela smatra da bi Savoni ugrozio članstvo Italije u EU.

Još nije potvrdjena vest da je Serdjo Matarela ponudio visokom činovniku MMF-a Karlu Katareli da stane na čelo tehničke vlade, kao uslov za raspisivanje izbora.

Pretnje Lige za Sever i Pokreta 5 zvezdica podržala su samo konzervativna „Braća Italije“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com