Koliko para, toliko rata : Rusija neograničeno, Ukrajini od partnera oko 100 milijardi?!

Ruski predsednik Vladimir Putin na savetovanju stalnih članova Saveta bezbednosti Ruske Federacije je rekao :
„Hoću da skrenem pažnju ministru odbrane [Sergej Šojgu],načelniku Generalštaba, svim komandirima, koji su ovde prisutni. Mi nemamo ograničenja u finansiranju“.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu na istom sastanku je izjavio :

„Na isporuke oružja Ukrajini, 27 država je već potrošilo 97 milijardi dolara, što je mnogo više nego što su Amerikanci bacili u Avganistan“.

Institut svetske privrede iz Kila inovirao je svoju računicu o obimu vojne, finansijske i humanitarne pomoći,koju je Ukrajini OBEĆALO 40 država (SAD,EU-27, ostale članice G7, Australija,Južna Koreja, Turska, Norveška,Novi Zeland, Švajcarska, Kina, Tajvan i Indija.

Poslednji podaci ovog Instituta obuhvataju period od početka ruske intervencije u Ukrajini do 20.novembra i taj Institut tvrdi da je, posle obećanih 18 milijardi, Evropa tokom oktobra i novembra prvi put pretekla SAD po obimu pomoći koju je obećala Ukrajini.

Do 20.novembra, države članice EU pojedinačno i u okviru institucija EU obećale su Ukrajini 52 milijarde evra na ime vojne, finansijske i humanitarne pomoći.

SAD su do istog datuma Ukrajini najavile podršku od 48 milijardi evra.

Ovoj promeni je suštinski doprinela odluka EU da Ukrajinu podrži sa 18 milijardi evra Macro – Financial – Assistance,ističe Institut za svetsku privredu iz Kila.
Ostale posmatrane države su najavile pomoć Ukrajini od oko 13 milijardi evra.

Ali, ne samo da je EU pretekla SAD, nego je prvi put Nemačka po obimu obećane pomoći Ukrajini, tvrdi Institut svetske privrede iz Kila, pretakla Veliku Britaniju. Nemačka je do 20.novembra najavila Ukrajini vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć, pojedinačno i u okviru institucija EU, od 12,6 milijardi evra.

Institut svetske privrede iz Kila navodi da je tokom poslednjih nekoliko nedelja, pre 20.novembra, nemačka vlada obećala i isporučila Ukrajini obimne količine novog oružja, a uz to i zimsku opremu kao i sredstva za sajber sigurnost i razotkrivanje ratnih zločina.

Zanimljivo da ovaj naučni Institut savetuje nemačkoj vladi da ubrza tempo isporuka obećane pomoći kako agregata za struju i transformatora tako i odbrambenih kapaciteta kako bi se od ruskih vazdušnih napada zaštitili stanovništvo i infrastruktura.

Institut navodi da je Nemačka od od 5 obećanih IRIS-T-sistema za protivvazdušnu odbranu isporučila Ukrajini samo 1.

„Ukupno je tokom oktobra i novembra Ukrajini iz Evrope i SAD obećano još 12 protivvazdušnih sistema. A od ukupno 31 obećanog protivvazdušnog sistema u istom vremenskom periodu joj je isporučeno 13“, navodi Institut.

U sredu 21. decembra, za vreme posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, Ukrajini je odobrena pomoć od 1,85 milijardu dolara,
a američki državni sekretar Entoni Blinken je tim povodom rekao da je, od početka mandata administracije američkog predsednika Džo Bajdena, Ukrajini upućena pomoć od 21,9 milijarde dolara.

Američki Senat je u četvrtak sa 68 prema 29 glasova usvojio nacrt američkog budžeta, koji će se realizovati do septembra 2023.godine, u kome je, od ukupno 1700 milijardi dolara, polovina vojni budžet, a Ukrajini je namenjeno 44,9 milijardi dolara!

Očekuje se da ovaj budžet, oko koga su republikanci i demokrate postigli dogovor, neće imati nikakvih problema u petak u Predstavničkom domu, gde republikanci imaju većinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com