Koliko u Srbiji ima zaposlenih ovlašćen je da kaže samo Republički zavod za statistiku

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Djordjević neki dan je, pozivajući se na podatke Poreske uprave, objavio da je, u odnosu na vreme pre vanrednog stanja, broj zaposlenih u Srbiji do 10. maja 2020. godine smanjen za 15.906, a Republički zavod za statistiku tvrdi da je broj zaposlenih sa stanjem 15. maja 2020. povećan za 6.988 osoba u odnosu na 27. februar 2020.

Razlika je znatna, i po vremenu na koje se podaci odnose.

Da podsetimo, vanredno stanje je proglašeno 15. marta, a ukinuto 6. maja.

Republički zavod za statistiku, čiji je direktor Miladin Kovačević, objavio je opširno objašnjenje porekla ovih razlika u kome posebno ističe da je jedino taj zavod ovlašćen da proizvodi podatke o zaposlenost.

U opširnom objašnjenju, RZS ističe da je „jedini zvanični proizvodjač statistike zaposlenosti Republički zavod za statistiku, što je i navedeno u petogodišnjem programu zvanične statistike, koji je usvojila Narodna skupština, i godišnjim planovima zvanične statistike, koji je usvojila Vlada Republike Srbije“.

U skladu sa navedenim, a „prema najnovijim podacima, kojima RZS raspolaže, 15. maja 2020. godine registrovani broj zaposlenih iznosio je 2.196.372, što je za 6.988 više u odnosu na stanje 27. februara 2020. godine, što su poslednji raspoloživi podaci (iz istog izvora) pre usvajanja vanrednog stanja“.

U svom objašnjenju, RZS tvrdi da navedeni broj zaposlenih nije jednak broju zaposlenih za koje poslodavac podnosi pojedinačnu poresku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima jer se zaposlenima smatraju i neke kategorije osiguranika koje ne ostvaruju zaradu, kao što postoje lica za koja se ta prijava podnosi, a nisu obuhvaćena metodoligijom registrovane zaposlenost.

U prvu kategoriju osiguranika spadaju: individualni poljoprivrednici; lica koja obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu; lica koja obavljaju samostalne delatnosti, vlasnici privrednih društava i preduzetničkih radnji, koji ne ostvaruju zaradu već profit.

U drugu kategoriju spadaju recimo lica, koja su radila deo meseca, ali nisu i poslednjeg dana kada se uzima presek stanja zaposlenosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com