Komercijalni ugovor s Kinom o modernizaciji pruge Novi Sad-Subotica-Kelebija

Ministarka gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja u Vladi Srbije Zorana Mihajlović potpisala je komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji madjarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, na deonici Novi Sad – Subotica – državna granica (Kelebija), navodi se na sajtu Vlade Srbije.Radi se o preostalih 108,1 kilometara pruge.Radovi na toj deonici mogli bi da počnu u 2019.godini.

Ugovor je vredan 943 miliona evra.

Potpisivanje je obavljeno u Sofiji gde je održan VII susret u formatu 16+1 izmedju Kine i država centralne i istočne Evrope.

Ocenjujući prijateljstvo Republike Srbije i Narodne Republike Kine kao „svevremeno i čelično“, premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je modernizacija pruge Beograd – Budimpešta, koju zajedničku realizuju Srbija, Madjarska i Kina, prvi prekogranični projekat mehanizma 16+1 ključan za infrastrukturno povezivanje.

Potpisanim ugovorom, rekla je ona, u potpunosti je pokriveno finansiranje i izvodjenje radova na ovom projektu.

Radove na ovoj deonici pruge izvodiće konzorcijum kineskih firmi China Railway International i China Communications Construction Company, rekla je ministarka Mihajlović.
Radove na već započetih 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada izvode ruske i kineske kompanije, a pomenuti kineski konzorcijum radi deonicu Beograd- Stara Pazova, rekla je ona.

Završetkom ove pruge, Srbija će postati zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com