Konačni obračun Porošenko-Kolomojski?

Igoru Kolomojskom, gubernatoru Dnjepropetrovske oblasti, dat je rok da povuče naoružane formacije iz prostorija ukrajinske naftne kompanije Ukrnafta, po isticanju tog roka iz tih će prostorija njegove naoružane ljude ukloniti država.

Ukrajinski oligarh je sa brigadom Dnjepr-1 teritorijalne odbrane Dnjepropetrovske oblasti, koje su obe i oblast i odbrana pod njegovom kontorlom, zauzeo prostorije Ukrnafte posle sukoba sa državom oko vlasništva u toj kompaniji koja proizvodi 86 odsto ukupne ukrajinske nafte. Vrhovna rada je 19.marta donela zakon o akcionarskim društvima kojim je Kolomojski lišen kontrole nad Ukrnaftom u kojoj je do tog trenutka posedovao 42 odsto akcija i svu kontrolu, a država 50 odsto plus jednu akciju i nemoć da progura svoj interes u odlučivanu o raspodeli dividendi.

„Mi smo spremni da damo svu svoju imovinu kako bismo sačuvali državu. Govorim sasvim ozbiljno“, rekao je zamenik Kolomojskog Genadij Korban povodom ultimatuma datog Kolomojskom, a prenosi ruski list Vzgljad. „Mi želimo samo jedno – ispunjenje obećanja. Želimo da vidimo proces decentralizacije. Odredili su nam da plaćamo 2,9 miliona grivni u budžet. Mi dajemo 150 miliona grivni“, dodao je Korban i odlučno podvukao da oni nemaju nameru da izlaze iz Ukrajine, da su oni Ukrajinci.

Ali tim Kolomojskog, rekao je Korban, plaća iz svog džepa troškove armije, pa i oružane snage Ukrajine. „Mi delujemo kao mecene. Pomažemo oružane snage Ukrajine preko Fonda za odbranu zemlje. Kupujemo šlemove, pancir košulje, temovizijske kamere, sredstva veze. Ali smo se umorili od laži“, rekao je on.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com