Kremlj zna da su gradjani Rusije sve siromašniji

Mnoge institucije i stručnjaci prate i objavljuju podatke o padu dohodaka ruskog stanovništva, pa su ti podaci poznati i Kremlju: ti su dohoci, objavila je ruska zvanična statistika, padali od 2014. do 2017. godine, prošle godine su porasli na nivou statističke greške – 0,1%, a u prvom kvartalu 2019. godine pali su za 2,3%.

Posebno je uznemirenje izazvao statistički podatak da 48,2 odsto porodica imaju dohodak kojim mogu da pokriju samo troškove za hranu i odeću. Sve što im je potrebno, može da finansira samo 3% porodica u Rusiji.

„Prema tome, proces je sam po sebi poznat, van svake sumnje, on izaziva zabrinutost, ali se realizuje čitav niz mera usmerenih na promenu te situacije“, rekao je danas Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, a prenela je agencija RIA Novosti.

„Rast dohodaka stanovništva – to je ono zbog čega postoji ekonomija“, izjavila je Tatjana Maljeva iz Instituta socijalne analize RANHiGS (Ruska akademija nauka), koju citiraju ruski mediji.

„Sve što se tiče rasta plata i dohodaka, a što je ispod 3-4%, razgovor je ni o čemu”, rekla je Maljeva na stručnom skupu posvećenoj toj socijalno i politički škakljivoj temi.

Ona je ocenila da će se trend pada dohodaka ruskog stanovništva nastaviti i u drugom kvartalu ove godine, a s obzirom na kretanja na tržištu nafte i pretnje novim sankcijama Rusiji.

U svojim majskim ukazima, ruski predsednik Vladimir Putin je za cilj postavio da se obezbedi održiv rast realnih dohodaka stanovništva i stopa siromaštva prepolovi do 2024. godine.

Ispod granice siromaštva je 12,9% ili 18,9 miliona stanovnika u Rusiji.

Ruska računovodstvena služba je objavila da bi za smanjenje siromaštva i realno povećanje raspoloživih dohodaka bilo potrebno da novčani prihodi stanovništva rastu 1% kvartalno. Realni rast plata u prvom kvartalu 2019. godine je, medjutim, 0,4%.

Prosečna neto plata u Rusiji je u martu 2019.godine iznosila 46 324 rublja. Trenutni kurs je za 1 evro 72,84 rublje, prema sadašnjem kursu, prosečna plata je 635,9 evra.

Rast ruskog BDP-a je izrazito usporen u prvom kvartalu (0,5% prema 2,7% u IV kvartalu 2018. god), a kad nema rasta ekonomije, ne može biti ni rasta dohodaka, zaključili su ruski stručnjaci.

Tako da cilj da stopa siromaštva u Rusiji 2019. godine bude smanjena na 12%, neće biti ostvaren, ocenili su ruski stručnjaci, a prenose ruski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com