Lažno pitanje: Šta se u panici prvo spasava – kofer ili život?

Umesto da glavna tema bude kako je do strašne nesreće na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u kojoj je život izgubio 41 čovek, uopšte moglo da dodje, glavna tema je koji je od 37 preživelih putnika iz aviona izneo prtljag.

Neke tabloidne novine u svetu čak su objavile video snimak jednog pokrupnijeg čoveka s povećom torbom u rukama, uz informaciju o broju sedišta koje je zauzimao i tvrdnju da se sa sedišta iza njega uspelo spasti samo troje putnika. Ostalima je, sugeriše se, on blokirao evakuaciju krupnim telom spasavajući svoju  krupnu torbu.

Pri tom je cela evakuacija, tvrdi se, trajala 55 sekundi.

Ilona Borisova, šef sindikata kabinskog osoblja na aerodromu Šeremetjevo, ocenila je da se radi o nezakonitom ponašanju, ukoliko je tačno da su neki putnici pri evakuaciji poneli i prtljag.

„Po vazdušnom kodeksu i drugim pratećim dokumentima branše propisano je da se moraju izvršavati uputstva posade. Posada je pri evakuaciji dužna da uzvikuje komande-kratke, odsečne i jasne: ‘Odvežite se’, ‘Ostavite sve’, ‘Prema izlazu’. Podrazumeva se da sav ručni prtljag mora da ostane u avionu“, rekla je ona za ruske medije.

Zanimljivo je znati koliko ljudi, koji čak i često putuju avionom znaju za ovu obavezu i da je sankcionisana.

Sama Borisova kaže da su putnici ljudi nepripremljeni i u stanju panike, moguće je, prosto nisu svesni onoga što rade. Ona navodi i neke činjenice koje kod prosudjivanja ove situacije mogu pomoći.

„Kako će u kritičnoj situaciji delovati moralno nepripremljen čovek, teško je predvideti. S stjuardesama se stalno vežbaju takve situacije, ali čak i pored toga, avio-psiholozi su utvrdili pad nivoa njihove pripremljenosti kad kritična situacija nastupi“, rekla je Borisova, a prenosi list Vzgljad.

„Ako u normalnim okolnostima kabinsko osoblje vlada znanjima za peticu, u kritičnoj situaciji on ta znanja ispoljava za trojku, tako funkcioniše psiha. Baš zato je propisano da kabinsko osoblje mora znati sve procedure za slučaj havarije za peticu, jer ako bi ih u normalnim uslovima znao za četiri u kritičnoj situaciji bi ih znao za dvojku“, objašnjava Borisova.

Ona je ipak ostavila mogućnost administrativne ili čak krivične odgovornosti za nepoštovanje propisanih procedura od strane putnika, ali o tome odlučuju drugi organi.

Uključili su se u celu raspravu i siroti preživeli putnici – jedan je posvedočio da se sve odigralo u magnovenju i da, kad je o brizi za prtljag reč, ništa slično nije video.

Uključili su se i čitaoci. Jedan je napisao da je preživeo zemljotres. Zadesio ga je u kupatilu. Jedino što je zgrabio, spasavajući se, bio je jedan peškir i četkica za zube. Sad me pitajte zašto, napisao je čovek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com