Liberalni ekonomista: Rusija ne troši mnogo na vojsku

Liberalni ekonomista poznat iz 90-tih i sadašnji predsednik Računovodstvenog suda Rusije Aleksej Kudrin demantovao je da on smatra da su vojni rashodi Rusije visoki. Naprotiv, ruski predsednik Vladimir Putin je „rashode za odbranu sveo na razumnu meru”.

„Ja sam govorio da dalje snižavanje nije potrebno da bi se izvršili zadaci odbrane“, rekao je Kudrin.

On je dodao da su ti rashodi smanjeni sa 4,4 odsto BDP-a u 2016. godini na 2,7% u 2019. godini što je, rekao je, čak niže
nego što je predlagao njegov ekspertski centar.

Kudrin je pomenut u opširnom intervjuu koji je ruski ministar odbrane Sergej Kužugetovič Šojgu dao „Moskovskom komsomolcu“.

Novinar „Moskovskog komsomolca“ je primetio da „Aleksej Kudrin s vremena na vreme istupa s tezom da je sadašnji nivo troškova za odbranu nepidnošljivo breme za rusku ekonomiju“.

Sergej Šojgu je na ovu primedbu odgovorio sledeće:

„U sovjetsko vreme je postojalo delo Mihaila Mihajloviča Žvanjeckog. Ne sećam ga se od reči do reči. Ali smisao je bio u tome da je kod nas kobasica malo, a sad je mnogo. Pantalona je malo, a nas samih mnogo. Sapuna je malo, a nas mnogo. Zaključak: Nas treba da bude manje. Insistiranje na temi da je kod nas naduvan budžet za odbranu postavljena su na istoj osnovi. Treba se bojati, ne velikih rashoda, nego malih dohodaka, i baš na tome bi trebalo da rade naši ekonomisti… Naše oružane snage već su bile gotovo prepolovljene. Predlaže nam se da se rukovodimo nekim nejasnim kriterijumima: Mnogo, neosnovano mnogo, jako mnogo. Ali ja ne poznajem takve jedinice mere”, rekao je Sergej Šojgu.

Prema podacima Stokholmskog instituta za istraživanje mira ruski izdaci na odbranu u tekućim dolarima 2018. godine su iznosili 61,388 milijardi dolara. Po visini troškova za odbranu, Rusija je 2018. godine prvi put sa petog, pala na šesto mesto svetske rang liste.

Ispred nje su, u tekućim dolarima izraženo, bile SAD, na prvom mestu s 648,798 milijardi dolara, Kina na drugom mestu sa 249,997 milijardi dolara, Saudijska Arabija na trećem mestu sa 67,755 milijardi dolara, Indija na četvrtom mestu sa 66,510 milijardi dolara i Francuska na petom mestu sa 63,800 milijardi dolara.

Prema podacima Stokholmskog instituta za istraživanje mira izdaci Rusije za odbranu smanjeni su sa 66,527 milijardi dolara u 2019. godini na 61,388 milijardi dolara u 2018. godini, odnosno sa 5,5% u 2016. godini na 4,2% BDP-a u 2017. godini i na 3,9% BDP-a u 2018. godini.

Kudrin tvrdi da je udeo troškova za odbranu u Rusiji pao sa 4,4 u 2016. godini na čak 2,7% u 2018. godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com