Lokalni izbori u Hrvatskoj: Ko će biti gradonačelnik Knina?

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori na kojima se za 4.335 mesta u županijama, gradovima i opštinama bori 38.852 kandidata od kojih su 42,72% žene.

Glasa se na 6.572 biračka mesta, a pravo glasa ima 3.660.000 birača.

Na izborima učestvuju 122 stranke i 482 liste grupa gradjana medju kojima su i dve stranke srpske nacionalne manjine: Srpska demokratska samostalna stranka (SDSS) i Demokratski savez Srba u Hrvatskoj.

Zanimljivo, u Hrvatskoj uz ime svakog kandidata, da li za mesto župana ili skupštinskog odbornika, stoji njegova nacionalnost.

SDSS je na ovim izborima podnela 63 kandidacijske liste, 57 samostalno i 6 u koalicijama.

Demokratski savez Srba je podneo 8 kandidacijskih lista, 5 samostalno i 3 u koalicijama.

Prema popisu iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 186.633 Srba i oni čine 4,36% ukupnog stanovništva.

Srbi su, prema popisu iz 2011. godine, većinsko stanovništvo u 17 opština u Hrvatskoj: Biskupija, Borovo, Vrgin most, Vrhovine, Dvor, Donji Lapac, Ervenik, Erdut, Jagodnjak, Kistanje, Krnjak, Markušica, Negoslavci, Trpinja, Civljane i Šodolovci.

Srpska nacionalna manjina prvi put na ovim lokalnim izborima ima kandidatkinju za gradonačelnicu Knina, gde su Srbi nekad činili većinu, a danas čine 23% stanovništva. Socijaldemokratska partija i SDSS za gradonačelnicu Knina su kandidovali Anju Šimpragu, članicu SDSS.

Za gradonačelnika Knina kandidovano je šest kandidata.

Srpska nacionalna manjina u tom gradu ima pravo na jedno mesto zamenika gradonačelnika za koje je kandidovan Željko Džepina (SDSS).

Prema popisu iz 2011. godine, u Vukovaru živi 9.657 Srba što čini 34,87 odsto stanovništva. Ovaj procenat daje vukovarskim Srbima neka prava, recimo u pogledu upotrebe ćirilice, čije korišćenje je ostalo blokirano na relaciji Ustavni sud Hrvatske – lokalna uprava u Vukovaru.

Za gradonačelnika Vukovara danas će se takmičiti 5 kandidata.

Dve glavne hrvatske političke stranke (HDZ i SDP) istakle su svoje kandidate, a njima će na crtu stati dva otpadnika od tih stranaka sa gradonačelnikim iskustvom: aktuelni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa svojom nezavisnom listom i bivši gradonačelnik Željko Sabo kao kandidat grupe gradjana.

Za mesta u skupštini grada Vukovara bore se i kandidati Samostalne demokratske srpske stranke, Demokratskog saveza Srba i grupa birača kojima je na čelu Dragan Crnogorac, Srbin koji se na ranijim izborima kandidovao za gradonačelnika.

Koji bi od kandidata za gradonačelnika bio najbolji za vukovarske Srbe?

Malo je verovatno da će gradonačelnik Vukovara biti izabran u prvom krugu, a u drugom krugu bi glas vukovarskih Srba mogao da bude odlučujući. Ipak, njihova dilema nije mala: SDSS je na nivou centralne države u koaliciji sa HDZ-om, ali teško je zamisliti da bi vukovarski Srbi mogli da glasaju za kandidata te stranke, sem ukoliko mu u drugom krugu ne bi protivkandidat bio njen otpadnik Ivan Penava.

Prema popisu iz 2011. godine, u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu živi 17.526 Srba što čini 2,2 odsto zagrebačkog stanovništva.

Srpska zajednica nema svojih kandidata na zagrebačkim lokalnim izborima, na kojima se za mesto gradonačelnika takmiči 10 kandidata.

Medjutim, medju kandidatima za zagrebačke odbornika 7 od ukupno 20 kandidacijskih lista ima i pripadnike srpskog naroda: „Bandić Milan – 365 – Stranka rada i solidarnosti“ (2), Centar Dalije Orešković (3), Gradjansko liberalni savez Anke Mrak Taritaš (2), Narodna stranka-reformisti (3), Nezavisna lista Tomislav Stojak (1), Pokret za modernu Hrvatsku (1), Socijaldemokratska partija (1).

Izbori za čelna mesta u svakom glavnom gradu su od velikog interesa i birača i političara, a u Zagrebu ove godine pogotovo, budući da se održavaju neposredno posle smrti Milana Bandića, koji je gradonačelnik praktično bio dve decenije.

Ako je suditi po anketama, pobednik se već zna. Ali šta će biti posle izbora, to će tek biti interesantno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com