Lov na fejk vesti: Šta se desilo u Švedskoj u petak uveče?

Ko je prvi pomenuo fejk-vest možda će se pokajati. Lov na fejk-vesti, fejk-medije je u toku. Administarcija američkog predsednika Donalda Trampa ostaće, izmedju ostalog upamćena i po promociji te olimpijske discipline. Ali  i po zapaženom učešću u njoj.

Donald Tramp je se u subotu uveče obratio svojim pristalicama na Floridi i obećao im da zlomisleći imigranti u Ameriku neće proći i da je on, pošto mu je prvi ukaz o imigrantima pravno oboren, smislio nešto novo što će njegove pristalice oduševiti i garantovati im sigurnost. A ne kao drugde.

„Pogledajte šta se dešava u Nemačkoj. Pogledajte šta se dogodilo u petak uveče u Švedskoj?“, nabrajao je Tramp i još podsetio na Nicu i Pariz očito aludirajući na terorisičke napade.

U nedelju ujutro, švedski političari i novinari su protrljali oči i napravili spisak najvažnijih dogadjaja koji su potresli tu zemlju u petak uveče: policija je jurila jednog pijanog vozača, jedan se gradjanin pokušao samozapaliti, jedan švedski kandidat za pesmu Evrovizije imao je tehničke probleme, bilo je  najava oluje na severu Švedske… i to je to.

„Šta je  on pušio“, zapitao se na svom Twitter nalogu bivši švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt.

Ovo nije prva ozbiljna fejk-vest Trampove administracije koja nastoji da opravda njegovu politiku ograničavanja imigracije. Njegova saradnica Kelian Konvej već je izmislila masakr koji su iračke izbeglice počinile u mestu Bowling Green, a koga nije bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com