Lufthanza izbačena iz indeksa najjačih nemačkih firmi

Najveća evropska avio-kompanija Lufthanza nije više medju 30 najjačih nemačkih firmi, koje određuju vrednost ključnog indeksa Dax, saopštila je večeras Nemačka berza.

Odluka stupa na snagu 22. juna, preneo je Braunschweiger Zeitung.

Lufthanza je iz visokog društva izbačena zbog pada vrednosti svoje akcije i rangirana je medju srednje berzanske vrednosti koje čine MDax.

Kompanija se sa nemačkom državom dogovorila o finansijskoj pomoći od 9 milijardi evra, koju mora vratiti iz buduće dobiti. Uslov za ovu pomoć je da Lufthanza deo svoje flote i prava sletanja na aerodrome Minhen i Frankfurt prepusti konkurenciji.

Umesto kompanije Lufthanza medju društvo velikih 30 ulazi kompanija Deutsche Wohnen. Firma kćerka Deutsche bank bavi se izdavanjem stanova, ima ih 160.000 širom Nemačke, od čega oko 100.000 u Berlinu. Za vreme talasa istočnonemačke  privatizacije, firma je 2004. godine stekla 65.000 stanova, po ceni od 30.000 evra za stan.

Deutsche Wohnen je prošle godine postao svetski poznata firma: desetine hiljada gradjana Nemačke, a Berlinci pre svih, izašli su na ulice da protestuju protiv nerazumnog rasta stanarina.

Pokrenuta je i inicijativa „Deutsche Wohnen & Co razvlastiti“. Ideju te inicijative da se donese zakon po kome firma za izdavanje ne bi mogla da ima više od 3.000 stanova, a sve preko toga da se konfiskuje, podržale su desetine hiljada Berlinaca.

Rezultat je da su u Berlinu početkom 2020. godine stanarine za stanove izgrađene pre 2014. godine zamrznute na pet godina, a stanarinama mladjih stanova postavljena je gornja granica.

Deutsche Wohnen je prošle godine, zahvaljujući rastu stanarina, uvećala svoju operativnu dobit za 11,5% na 538 miliona evra. Dividenda po akciji povećana je sa 87 na 90 centi.

Berlinski zakon i korona-kriza učiniće da dobit firma ove godine stagnira na 540 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com