Lukašenko: Dok mene ne ubijete, novih izbora neće biti

Na zahtev za ponavljanje predsedničkih izbora u Belorusiji, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je izjavio da neće podleći nikakvim pritiscima: „Dok mene ne ubijete ponavljanja izbora neće biti“, rekao je Lukašenko.

Predsednički izbori u Belorusiji su održani 9. avgusta.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije Belorusuje, na tim izborima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80% osvojenih glasova. On se na predsedničkom mestu nalazi od 1994. godine.

Dosadašnja vlada Belorusuje podnela je, po ustavu, ostavku i svoju će funkciju obavljati do izbora nove.

Od dana izbora u Belorusiji traju protesti čiji učesnici osporavaju rezultate izbora i traže da Lukašenko podnese ostavku.

Na drugom mestu je, prema konačnom izveštaju CIK-a, Svetlana Tihanovskaja sa 10% glasova. Ona je u izbornu trku
uskočila da zameni muža, blogera Sergeja Tihanovskoga, kome je odbačena kandidatura za predsednika.

Tihanovskaja je posle izbora napustila Belorusiju i iz Litvanije poručila da je spremna da preuzme rukovođenje zemljom i organizuje za godinu dana nove izbore.

U nedelju su u Minsku istovremeno održani skupovi pristalica i protivnika Aleksandra Lukašenka, a on se obratio svojim pristalicama i pred njima kleknuo na kolena.

“Mi smo zajedno i pored svih teškoća stvorili državu lepoticu. Kome ste rešili da je date? Ukoliko neko želi da da zemlju, neću to dozvoliti čak ni kad budem mrtav”, rekao je Lukašenko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com