Lukašenko: Hajde da Rusiju integrišemo u Belorusiju!

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poslednjih par meseci je bio predmet posebnog zanimanja novinara posle svakog svog susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ti su susreti opisivani i prosto kao svadja, jednom je Lukašenko priznao da se morao čak i izvinjavati – Putin je pritiskao ka daljoj integraciji Rusije i Belorusije, Lukašenko se saglašavao braneći se ili se branio saglašavajući.

U petak je Aleksandar Lukašenko imao konferenciju za štampu, evo šta je o škakljivoj temi integracije odnosno savezne države Rusije i Belorusije sve rekao prema portalu strana.ua:

„Danas nam predlažu valutu. On (Vladimir Putin) mi retorički govori – naravno da će to biti rublja. Ja kažem – naravno, rublja. Mi imamo rublju, vi imate rublju. Zašto bismo uzimali talir? Ali nije u tome problem. To neće biti ni ruska ni beloruska rublja nego naša zajednička rublja, ako bude“.

„A ključno je – emisioni centar. Putin meni kaže – i šta, biće u Minsku? Ja kažem – ne, u Smolensku. Neka bude u Piteru, domovini predsednika Rusije, u mom voljenom Lenjingradu, sada Peterburgu. Neka tamo bude“.

Lukašenko je rekao da bar kod ruskog predsednika Vladimira Putina ni jednom nije zapazio ponašanja koja bi ukazivala na plan da se Belorusija uključi u Rusiju. Ali takvi se razgovori vode.

„Počinju da pričaju o uključivanju države, ovde-onde, ja kažem – slušajte, evo normalne varijante: hajde da u sastav Belorusije uključimo Rusiju. I, šta? Vi mislite, kad bi smo mi ozbiljno postavili to pitanje, da bi Rusi bili protiv? Ne. Čega bi se bojali? Medved, ogroman, ma gde da ga uključiš, ako nešto nije kako treba, izadju u bilo kom trenutku. Iz onakvog Sovjetskog saveza su izašli, čega se tu ima bojati“.

Lukašenko je imao nešto da kaže i o tvrdnjama da Rusija hrani belorusku ekonomiju – sve je baš obrnuto.

„Mi nismo nikad bili vaši paraziti i nećemo biti. Kad narod to čuje, a naročito ja (samoljubiv čovek) – nije mi ni do kakvih saveza“, rekao je Lukašenko.

„Ostali smo vi i mi… Vi i mi odgovaramo za slovenski svet, za slovensku civilizaciju. Ako to izgubimo, našoj će deci biti teško“, zaključio je beloruski predsednik i poentirao da Rusija i Belorusija treba da budu zajedno, ali svako u svom stanu.

Neki su ruski mediji, na osnovu svega ovog što je rekao, zaključili da je Lukašenkov stav prema integraciji Rusije i Belorusije omekšao!

Nedavno je Rusija iznenada intenzivirala razgovore s Belorusijom o realizaciji dogovora o stvaranju savezne države, potpisanog još 8. decembra 1999. godine.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev tim je povodom saopštio:

„Hoću posebno da podvučem: Rusija je spremna da ide i dalje na putu Savezne države, uključujući stvaranje jedinstvenog emisionog centra, jedinstvene carinske službe, računovodstvenog suda, redosledom predvidjenim dogovorom o stvaranju savezne države od 8. decembra 1999. godine“.

A ruski predsednik Vladimir Putin je odobrio projekat vojne doktrine savezne države: „Celishodno je utvrditi vojnu doktrinu savezne države, imenovanjem Višeg državnog saveta Savezne države“.

Ruska vlada je upravo osnovala radnu grupu za pripremu predloga tešnje integracije Rusije i Belorusije na čijem čelu je najmladji ministar u Vladi Maksim Oreškin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com