Lukašenko se vraća iz Rusije sa 1,5 milijardi $ i partijom vakcina protiv Covid-19

Nakon četvoročasovnog razgovora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina saopšteno je da Rusija Lukašenka priznaje za legitimnog predsednika Belorusije, a sve Beloruse bratskim narodom – i one koji Lukašenka podržavaju i one koji istupaju protiv njega.

Kako prenose ruski mediji, Belorusiji je odobren ruski kredit od 1,5 milijardi dolara, koji će delom biti upotrebljen za refinansiranje starih dugova.

Pitanje razmeštaja ruskih vojnih baza na teritoriji Belorusije nije bilo na dnevnom redu, a Rusija je donela odluku da sa granice na mesta njihove dislokacije povuče rezervu ruske policije.

Vladimir Putin je naredio da se za Belorusiju pripremi partija ruske vakcine protov koronavirusa.

Na ovakav finansijski ishod susreta Putin – Lukašenko odmah je reagovala Svetlana Tihanovskaja, koja sebe smatra legitimnim, izabranim predsednikom Belorusija, a „izabranim liderom Republike“ u svojoj rezoluciji je nazvao i parlament Litvanije.

Tihanovskaja je izjavila da te pare Rusiji može da vrati samo Lukašenko lično.

Na njenu izjavu je reagovao Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Rusije.

On je rekao da Rusija kredit ne daje Lukašenku, nego Belorusiji „našem velikom saveznik u bratskoj državi“ i time daje podršku beloruskoj ekonomiji.

„Pri tome je važno podvući: to se ni na koji način ne može tretirati kao mešanje u unutrašnje stvari, mi smo kategorično protiv toga“, rekao je Peskov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com