Lukašenko uhapsio 33 Rusa, za još 200 raspisana poternica

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko sazvao je  vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Belorusuje a u vezi za privodjenjem više od 30 članova inostrane privatne vojne kompanije, objavila je beloruska belta.by.

U ruskim medijima je od jutros ogromno uzbuđenje zbog zadržavanja 33 Rusa, koji su, ponavlja se, uhapšeni pod optužbom da su imali nameru da izazivanjem masovnih nemira  destabilizuju bezbednosnu situaciju u Belorusiji pred predsedničke izbore, zakazane za 8. avgust, čak se u poznatoj emisiji „60 minuta“ voditeljka podsmehnula beloruskoj tvrdnji da su uhapšeni bili  odeveni u identične maskirne uniforme.

Vlasti Belorusuje, objavljeno je, traže još 170 od ukupno 200 pripadnika iste grupe. Radi se o pripadnicima veoma poznate privatne vojne kompanije „Vagnera“, o kojoj se pisalo povodom učešća u događajima u Africi, na Bliskom istoku, ali je Kremlj odricao da ta kompanija radi po nalogu državnih službi.

Sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Andrej Ravkov je rekao da bi Belorusija bila valjda obaveštena da se radilo o prebacivanju pripadnika te privatne vojne kompanije po liniji nekih specijalnih službi, ali od FSB ili GRU nikakva obaveštenja nisu stigla.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je naložio da se beloruska strana obrati ruskim medijima kako ne bi pisali svašta.

“Ako su krivi, treba iz te situacije izaći dostojanstveno. Nisu krivi. Dobro, nama ni slučajno nije cilj da sramotimo državu koja nam je bliska”, rekao je Lukašenko.

Ali iz kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina je saopšteno da on tim povodom nema nameru da telefonira Aleksandru Lukašenku.

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika, za ruske medije je izjavio da Kremlj nema podrobnu informaciju o dogadjaju, a da je Aleksandar Lukašenko ruski saveznik i partner i ne može biti reči o nameri Rusuje da destabilizuje situaciju u Belorusiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com